Снимка: БГНЕС
fallback

„На минималната работна заплата работят хора по четири основни причини – една част от тях укриват доходи, друга причина е феодализъм на работното място, където невидимата ръка на пазарната икономика е заменена от видимата ръка на робството. За съжаление, има и много хора са трудолюбиви, влагат много усилия в това, което правят, но никой не иска да го купи за много пари". Това заяви в студиото на Нова Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO – Българската предприемаческа асоциация.

От следващата година влизат в сила новите промени в Кодекса на труда, според които минималната работна заплата ще се изчислява по формула, базирана на средната работна заплата за страната. Така тя ще достигне около 930 лева, което е скок с 20%.

Oще по темата

„Политиците за пореден път сътвориха нещо, което не е дългосрочно изчислено и съобразено с икономическата реалност на страната, дори не е съобразено с европейските препоръки, които уж имплементираха", посочи икономистът Михаил Кръстев.

„Има една резолюция, която е препоръчителна, не е задължителна. В нея се казва, че минималното заплащане във всяка една страна, членка на ЕС, трябва да бъде съобразено с 50% от средната работна заплата, но с 60% от медианната работна заплата в страната и съответно с производителността на труда", заяви Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Реалист

преди 10 месеца

Господа скъперници няма обиден труд,който работи на бюро за 3000лв.заплата да не омаловажава физическия труд на работещите,които не са с висше образование.Не трябва да допускаме мизерна МРЗ.Докато на запад цените на стоките са същите като в България, а заплатите са им по-високи 5-6 ПЪТИ от нашите...МРЗ трябва да е поне 1500лв.,но нетна,за да могат хората са живеят достойно.

32

Анонимен

преди 10 месеца

Реална ли е 80 бона заплата за шеф на болница? Това е истинския Въпрос!

31

До31

преди 10 месеца

Какво значи не "струваш"? Нима нашите бащи и деди и ние включително не струваме,щом са оставени на доизживяване а младите прогонени навън?

fallback