Снимка БГНЕС, архив

Влизането в еврозоната изобщо няма да се отрази на кредитите. Това обясни пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той каза, че в нея лихвите са по-ниски, отколкото в страните, които имат собствени валути.

Тошев коментира данните на БНБ, че само за последните 3 месеца заемите на потребителите са се увеличили с 1.4 млрд. лева.

"Причината за ръста е все още активният пазар на имоти и интерес към закупуване на собствено жилище. Реално броят на ипотечните кредити намалява, но заради високите цени на имотите има ръст в обема. Тенденцията е хората да са предпазливи заради очаквания ръст на лихвите по кредитите. Но от друга страна желанието да имаш имот, това, че безработицата остава на исторически ниски нива, и ръста на доходите от последните няколко години мотивират хората да теглят кредити в момента."

Няма да има рязко вдигане на лихвите, нека хората да не се притесняват, заяви още кредитният консултант.

Още по темата

"В момента няма повишение на лихвите по изтеглените кредити. То се очаква да е за новите кредити. Процесът по повишаване на лихвите започна по цял свят преди около година. В България за тази една година повишението на лихвите при ипотеките е между 0.1 и 0.3%, при  потребителските с между 0.2 и 0.5%. Българинът почти не го усети".

Най-вероятно есента ще има леко повишение на лихвите, но не очаквам да е сериозно, посочи Тошев.

"Вероятно ще е до 0.5%. При потребителските кредити ще има по - видим ръст на лихвите. Вероятно ще е до 1%. Хората без спестявания и по-ниски доходи трябва да са внимателни. Кредитите не трябва да надхвърлят 30% от приходите".

Експертът препоръча генерално рефинансиране на всички задължения и обединяването им в един кредит при най-добри условия.  

Той посъветва също да не се тегли бърз кредит над 500 лева.

"Една кредитна карта е алтернатива на бързия кредит"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase