Снимка: БГНЕС

Ще видим забавяне на растежа на цените в магазините. Ще можем да купуваме все по-малко въпреки това, защото доходите ни ще нарастват с все по-бавен темп, дори може да стагнират. Вече виждаме симптомите на тежка стагнация, почти рецесия. Това каза за Нова Нюз икономистът Кузман Илиев.

По думите му икономическият растеж е бил илюзия.

Още по темата
"Започва забавяне на икономическата активност, а приходите на компаниите започват да спадат. Това води до уволнения или намаляване на заплати. При нас това ще дойде впоследствие, с около шест месеца закъснение след Германия.  Не трябва да има дефицит през следващата година, нито МРЗ да е 50% от минималната. Лихвите за фирмите тръгват нагоре, работят в среда на несигурност'', обясни той.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика посочи, че ще трябва да свикнем да живеем с по-висока инфлация от предните години. "Последните данни сочат, че  доходите на работещите успяват да надбягат инфлацията", подчерта той.

Според него увеличенеито на МРЗ е добра идея, но не и ползвайки средната за референт. "Решението трябваше да се обвърже с медианата. Догодина ще видим минимална заплата от около 930 лева, което е сериозен ръст", обобщи Николов.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase