Снимка: БГНЕС
fallback

Мътна вода с цвят на боза потече от чешмите в Перник, алармираха граждани. От ВиК уточниха че замътяването е заради обилните валежи през последните два месеца и увериха, че проблемът вече е отстранен.

Почти ежедневните дъждове са довели до преовлажняване на почвата и образуване на реки, които са си намерили път и са влезли в една от ревизионните шахти по деривацията от язовир "Студена" до пречиствателната станция. Получило се е преливане и изливане на кална вода в довеждащия водопровод. До късно снощи екипи на дружеството са обхождали трасето. Проблемът вече е решен, каза зам.-управителят на ВиК Перник Благовест Рагев, цитиран от БНР.

"Взети са проби, показателите са в норми. Няма смесване на канализационна вода с чиста вода. Отворени са, където е възможно всички изпускатели, за да може мътната вода да излиза, пусната е максимално вода в посока „Стомана”, тъй като там тя е за промишлени нужди. Сложен е коагулант максимално, за да може да се пречиства. Вече проблемът е решен. Първо, шахтата е оправена, вода не влиза, второ пречиства се непрекъснато. Има едно остатъчно изчистване на водата. Няма как, като влезе мътилката в мрежата, тя трябва да излезе. Горещо препоръчвам да се оставят малко чешмите да поработят, за да може тази вода да излезе. Тя докато излезе винаги ще има мътилка”, обясни Рагев.

Предприети са и действия по основно обследване на шахтите, за да се предотврати бъдещо подобно замътяване, добави Рагев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

До днес бг

преди 10 месеца

Елате да напишите статия за Сливен, всекидневно водата е мътна, ако има вода, през ден се спира, местното ВиК се крие не дава информация. Жалбите до институциите се крият. Днес бг направете разследване какво се случва.

11

Анонимен

преди 10 месеца

Нали се оплакваха навремето, че немали никаква вода перничани :)))

10

Не е така

преди 10 месеца

До коментар 8 Ако водата на халите е радиоактивна , значи я провинцията трябва да не са останали живи хора , защото там е тиня ..Минерална е водата , но е една от най-добрите в София тази на Халите. Трябва да попиташ специалисти в тази сфера.

fallback