Снимка: БГНЕС

Бързо отваряне на Изборния кодекс. За това настояват от Обществения съвет към ЦИК.

„Сега е моментът активно да се говори в политическото пространство и в законодателните среди за отваряне на ИК. Това е задължителен елемент за  нормалното провеждане на местните избори.

Още по темата
Данните, които събрахме в нашия анализ, представен миналата седмица – са особено тревожни. Оказа се, че последните промени в ИК не позволяват да се проведат в една спокойна среда избори, които са доста сложни. Предстоят ни избори 2 в 1, на места 3 в 1, а може би и референдум – нещо, което ще разберем евентуално след 7 юли. Приетите промени, направени в последните месеци на 2022 година, които премахнаха машинното отчитане на гласовете и превърнаха машините в печатащи устройства, доведоха до смущаващо количество грешки в резултатите на изборите от април 2022 година”. Обясни пред Нова Нюз Цветелина Панева.

Панева обясни, че исканите от Съвета промени са разделени на два вида – бързи и бавни. „Спешните се изразяват във връщането начина на отчитане на машинните гласове – не с ръчно броене на машинните бюлетини, а чрез машинното отчитане на гласовете, което се прави от машините и флашките. Нашият анализ  показа, че ръчното броене доведе до множество грешки в сложните протоколи, които не можаха да бъдат отстранени в РИК. За пръв път наблюдавахме феномен, при който РИК приемаха сгрешени протоколи. Тоест те не си направиха усилието, установявайки грешки в СИК – да ги отстранят. Това е недопустимо според самите правила на работа на изборната администрация. Това е феномен, с който не може да се справи и ЦИК”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase