Снимка: БГНЕС

"Археолозите не знаят с какви пари за редовни разкопки ще разполагат тази година, както и за приоритетните обекти", съобщи в БНТ проф. Николай Овчаров.

По думите му приоритетните обекти трябва да бъдат финансирани от гледна точка на културно-историческия туризъм в България.

Още по темата

Проф. Овчаров допълни, че със серия европейски проекти много неща са се променили за археологическите обекти през последните 10 години.

"В Перперикон са реализирани 5-6 проекта, в момента текат още два - посетителският център ще бъде готов до 2 месеца. С 8 млн. европейски средства ще бъде завършена напълно консервацията на обекта. И не е само при Перперикон. Ние сме сред 3-те страни с най-много паметници, всичко това ни е дадено, просто трябва да го развием", каза проф. Овчаров.

 "Ние предупреждавахме, че приемането на френското предложение през миналата година е само началото, а не краят. За съжаление в нашата политическа безизходица, в която се намираме, отново темата за Северна Македония отиде някъде накрая. Натискът трябва да продължи. През изминалата година видяхме репресивен закон. На базата на този закон бяха спрени български евродепутати", каза още проф. Овчаров и беше категоричен, че трябва България да отстоява позициите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase