Поредна нагла провокация от Скопие - недопускането на евродепутата Андрей Ковачев в РСМ. Възможно ли е да има "черни списъци"?

"Не само допускам, но и виждам, че е така - очевидно е, че е по някакъв списък. Предишният скандал беше за честването на Гоце Делчев, когато пак спряха евродепутати, но тогава спазваха някакво приличие. Сега съвсем директно не ги пуснаха вътре. За какъв Европейски съюз може да говорим, при положение, че не се допускат евродепутати, които се ползват с имунитет в целия ЕС. Говорим за страна, която е кандидат - членка, а те твърдят, че са изпълнили всичките критерии. Ние още миналата година алармирахме в Страсбург, че това далеч не е така", каза проф. Николай Овчаров в студиото на "Денят ON AIR.

Още по темата
Според него е задължително европейските институции да бъдат сезирани по случая.

"Най-вероятно Андрей Ковачев е прав, че става въпрос за "черни списъци", в които влизам и аз, предполагам. Няма как да знаем какво пише в тях, но в края на краищата ние отдавна алармираме обществеността, че в РСМ нищо не се е променило от времето на комунизма насам. С тях разговори не може да има, много дълбоко се съмнявам, че в Северна Македония искат да бъдат в ЕС", допълни проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че това, което те правят, е разрушаване на ЕС.

"Страни като РСМ нямат място в Европейския съюз. Миналата година с френското предложение ние решихме, че сме си свършили работата, това не е така. Многократно предупреждаваме, че това е началото на работата. Ние непрекъснато трябва да следим какво прави Република Северна Македония и да се алармира за такива неща - пребити хора, запалени клубове, мракобесни закони от времето на Тито Югославия", възмути се проф. Николай Овчаров.

Той смята, че трябва да се поиска замразяване на преговорите, докато РСМ не даде обяснения за действията си.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase