Снимка: БГНЕС
fallback

Проектозаконът за таван на надценките предвижда две стоки от продуктова група да имат ограничена надценка до 10%.

За икономиста Владимир Сиркаров такава мярка може да има краткосрочен позитивен ефект.

"Пораждат се диспропорция в икономическите отношения и много по-лоши резултати в средносрочен и дългосрочен план. Подобни тавани, фиксирани с малък диапазон от 10% водят до рискове и изкривяване, водещи до негативни ефекти в инфлационния цикъл. Това е прах в очите на хората, не може да доведе до устойчиво намаляване на инфлацията. Нива от над 3-4% ще останат за дълго време.

Oще по темата

"Имаме много сериозно повишаване на стоките и услугите от първа необходимост. Няма как да се повлияе директно чрез мерки като таван с надценката. Трябва да има план за развитие на българското производство.

Затова и Централните банки затягат паричната политика, което да доведе до намалено потребление", обясни Сиркаров пред Нова Нюз.

Владимир Иванов от ДКСБТ смята, че процентът на надценка трябва да е много добре мотивиран с оглед на логистичната верига и конкретния продукт.

 " Aбсурдно е по този начин да се овладее ситуацията. Повече производство с висока ефективност е решението", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 година

Българският кулак смята, че "Евтиното е пазарна аномалия.". Нямаме дуг избор, освен да внасяме и да го конкурираме с внос. Иначе българският кулак ще ни убие с глад и скъпотия. Българският кулак гордо казва на всички нас: "Евтиното е пазарна аномалия, скъпото е пазарна икономика."

7

Анонимен

преди 1 година

Африканските ни либертарианци ни дават празни съвети - да чакаме чужди инвеститори да дойдат да ни дадат по-евтини храни. Да чакаме напразно, защото знаят, че това е лъжа. Някой чужд инвеститор ще дойде да печели по-малко от картела ли? Да чакаме кефа на някой несъществуващ, вместо да създадем истинска конкуренция между държавата и картелите на бизнеса, където пазарната икономика не работи.

6

Анонимен

преди 1 година

Просто стоките ще изчезнат. Можеш да наложиш ограничения, но не може да задължиш търговеца да ти продава стоката си за цена, която според него е ниска. Проблемът в България не е спекулата, а тези, които я позволяват, а там нещата отиват доста високо във властта. Така че докато същите хора са на властови позиции нищо няма да се промени.

fallback