Снимка: БГНЕС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се обяви за запазване на ДДС за ресторанти, кетъринг и фитнеси на 9% като трайна мярка.

Още по темата

Ако това не бъде направено, от организацията ще се борят за оцеляването си по всички законни начини, като призоваха и други организации от туризма да ги подкрепят, съобщи Нова Нюз.

Атанас Димитров, зам.-председател на БХРА, сподели, че ресторантьорството и хотелиерството са специфични бизнеси. "Средната наша надценка варира до 300%. От това произтича високо данъчно задължение под формата на ДДС и нисък данъчен кредит. Нашият продукт е насочен към масовия потребител. Поради ниското възстановяване на ДДС и високо задължение към държавата, трябва да вдигнем прекалено много цената. ДДС е перфектен данък за определени сектори, при нас за единица производство са акумулирани изключително много хора. Ако се увеличи ДДС, ще скочи цената за потребителя", коментира той.

От своя страна данъчният експерт Николай Иванчев коментира, че бизнесът, финансите и данъците са най-важното, което съветва клиентите си да гледат. "Вдигането на ДДС в този сектор ще намали приходите в бюджета. Ако това се случи, някои фирми ще се опитат да укрият част от ДДС, за да се справи с другите си проблеми. Туризмът се дотира навсякъде по света", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase