Снимка: БГНЕС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се обяви за запазване на ДДС за ресторанти, кетъринг и фитнеси на 9% като трайна мярка.

Още по темата

Ако това не бъде направено, от организацията ще се борят за оцеляването си по всички законни начини, като призоваха и други организации от туризма да ги подкрепят, съобщи Нова Нюз.

Атанас Димитров, зам.-председател на БХРА, сподели, че ресторантьорството и хотелиерството са специфични бизнеси. "Средната наша надценка варира до 300%. От това произтича високо данъчно задължение под формата на ДДС и нисък данъчен кредит. Нашият продукт е насочен към масовия потребител. Поради ниското възстановяване на ДДС и високо задължение към държавата, трябва да вдигнем прекалено много цената. ДДС е перфектен данък за определени сектори, при нас за единица производство са акумулирани изключително много хора. Ако се увеличи ДДС, ще скочи цената за потребителя", коментира той.

От своя страна данъчният експерт Николай Иванчев коментира, че бизнесът, финансите и данъците са най-важното, което съветва клиентите си да гледат. "Вдигането на ДДС в този сектор ще намали приходите в бюджета. Ако това се случи, някои фирми ще се опитат да укрият част от ДДС, за да се справи с другите си проблеми. Туризмът се дотира навсякъде по света", заяви той.

Коментари Напиши коментар

41

Риъл

преди 2 месеца

Нема ковид, нема ограничения, нема данъчни облекчения. Който не предлага на клиентите добра услуга, затваря.

40

Анонимен

преди 2 месеца

Бизнесандрешковците не искат да плащат данъци, крадат 11 процента от клиента в собствените си джобове. Много от тях са създадени да перат пари и работата им е само за прикриване.

39

Банкеръ

преди 2 месеца

Тъй нар.бизнес да си плаща данъците,като всички останали.Да отидат на запад да си отворят ресторанти,като не им харесва тук.Те и без това са празни през седмицата,разчитат на петък и събота.Мани ами искат и лимузини да карат.Няма да стане тяхната.Даже държавата трябва да праща клиенти под прикритие и да ги сурвака за алкохол без бандерол,продукти с неясен произход,фактури,осигуровки и т.н.