Снимка БГНЕС

В понеделник Министерството на икономиката ще предложи за обществено обсъждане проектозакон, който да регулира надценките на храните. Приемането му ще остане за новия парламент, който ще се формира след изборите на 2 април.

Проектът предвижда търговците на дребно да бъдат задължени за един или два артикула от дадена продуктова група да формират до 10% надценка, разкри пред БНТ икономическият министър Никола Стоянов. Това означава например, че в супермаркета може да се продават 5, 10 или 20 марки сирене, но само за един-два продукта ще се прилага таванът на надценката.

Проектозаконът предвижда лимитът за надценката да е само за големи търговци на дребно - с обороти над 30 млн. лева годишно. По данни на икономическото министерство такива у нас са около 30 компании - основно големите международни търговски вериги и местни вериги с обекти в градовете. "По този начин, от една страна, ще осигурим поносими цени на храните за гражданите, но от друга страна, минимално ще изкривим пазара, защото ние съзнаваме, че всяка намеса на държавата изкривява пазара", призна Никола Стоянов.

Реално търговските вериги държат само 30% от продажбите на храни, а 70% са средни и малки търговци на дребно.
"Закон за таван на надценките е абсурдна и вредна идея, защото счупва целия пазарен механизъм и договаряне", коментира икономистът Лъчезар Богданов. Според него такава мярка ще изгони по-евтините доставчици, каквито са всички нови производители и търговци. Не е ясно и по каква логика се предлага печалбите на хипермаркетите да се ограничават, а на търговците на едро и на производителите - не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase