Снимка: БГНЕС
fallback

Сдружението за дива природа „Балкани“ твърди, че АПИ готви незаконно строителство на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Еколозите ще поискат Европейската комисия да блокира цялата програма "Транспорт", ако започне работа по магистралния участък, съобщи Нова Нюз.

Андрей Ковачев от СДП „Балкани“, който е подал сигнала, припомни, че регионалният министър Иван Шишков е заявил, че строителството ще започне до края на май, за да не изтече срокът на решението по ОВОС от 2017 г.

Oще по темата

"Невярно е, че то изтича през май. Решението е изтекло през октомври 2022 г. В момента се манипулира информация и това е ясен показател за крадене на пари. ЕК още през 2019 г. посочи, че има осем нарушения. Трябва да има нова ревизирана оценка. Сега ще се опитат да строят, само за да докажат, че решението по ОВОС действа. И когато има бюджетни пари - да ги откраднат пак, както се случи с АМ "Хемус". Не трябва да се раздават средства в нарушение на европейското законодателство, защото после ще плащаме всички", коментира той.

По думите му опитите да се крадат пари и нарушаването на законодателството пречат на строежа на "Струма".

Хората, живеещи в региона, споделят своето мнение за строежа през Кресненското дефиле. Според някои от тях е по-добре магистралата да мине високо на колони, за да има откъде да минават тировете. Местните разбират позицията на еколозите, но и осъзнават важността  за натовареността на движението в региона. Те обаче по-скоро подкрепят строежа на аутобана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Справедливост

преди 1 година

Еколозите са там където са големите пари. А иначе не ги виждаме да пазят горите. Екологията няма да пострада от това, че 5 гущера и 5 костенурки няма от къде да минат, но без гори ще пострада много повече. Гледам в Европа не могат да спят от грижи за животните. Там магистрала до магистрала.

10

Анонимен

преди 1 година

От тия еколози че я докарахме хем без пътища хем на студено едно време и с печки и да не с луксозни коли но сега мрем на 60/70 а бабите ни на 90/100 с еко печки

9

Антикомунист

преди 1 година

Миролюбе, ти на живо виждал ли си път от тодор- живково време? Сега може навсякъде да не е идеално но разликата е не огромна а гигантска. Абе сега пълно с лигльовци и ревльовци, къде е мама да ви избърше нослето. Затова и прираста ни такъв!

fallback