Снимка: БГНЕС
fallback

Адекватно ли е така предложеното увеличение на минималната заплата пред БНТ коментираха икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова и икономическият и финансов анализатор Кузман Илиев.

"Много е опасно в момента да се действа, в такава ситуация на размита отговорност и на споделена безотговорност. Вижте какво търпим сега по линия на Шенген, защото ние изтъргувахме Шенген, там имаше алъш-вериш. Сега се случва същото - в мътна вода да се лови рибка.

Oще по темата
Това е сериозен ангажимент по отношение на бюджета и социалната цена, която трябва да се плати - ангажимент за около 1 млрд. лв., което значи да се увеличи дефицитът във времето, да се губят данъците. Много смело действат депутатите, с чужда пита помен правят. Факт е, че в България средната работна заплата варира по региони, като в София е по две. И като направите средноаритметична минималната работна заплата, ще се окаже, че в някои региони тя е много близо до средната", каза Кузман Илиев, икономически и финансов анализатор.

"Ние настояваме от много време минималната работна заплата да е 50% от средната и това не е измислица, а крачка към прилагане на Директивата на ЕК, която цели нормализиране на размера на минималната работна заплата. Целта е минималната заплата да се доближи до размера на издръжка. Дори да има окончателно решение минималната заплата да стане 850 лв. обаче това все още няма да покрива този критерий", коментира Ваня Григорова от "КТ Подкрепа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 година

За да изпълним директивата на ЕС, ще трябва минималната за 2023 да стане 1400 лева при средна 2700 и медианна около 1900 лева.

25

Анонимен

преди 1 година

Много хора са на минималната заплата, повечето наистина, други наужким, така че размера на минималната заплата е много важен. Често ни лъжат за директивата на ЕК. Според нея МРЗ трябва да е не по-малка, а не равна, на 50% от средната и не по-малка от 60% от медианната заплата. При 850 лева МРЗ за 2023 година, средната ще е около 2200 лева, а медианната около 1540 лева. 850 лева ще са 38,6% от средната и 55,2% от медианната заплата.

24

Анонимен

преди 1 година

ще я увеличават я, през март са на избори... И пак няма да има балаци да им гласуват!

fallback