Снимка: БГНЕС

Това, което се случва в парламента от сутринта е скандално. Без решение на председателски съвет, без обсъждане изобщо, разбираме в залата, че председателят на парламента внася извънредна точка за гласуване на доклада на министъра на отбраната и договор за износ на оръжие за Украйна. Едва ли това е най-важното решение, което трябва да вземе Народното събрание сега. Заради това решение отпаднаха много по-важни точки за българския народ, като доходи, гласуване на безплатни учебници, бюджетните закони, данъчните закони. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг в парламента.

"Всички колеги се кълнат, че е най-важното нещо за България е да приемем бюджета и законите по ПВО, но правят точно обратното. Перфектен пример за политическо лицемерие", възмути се тя и нарече ГЕРБ, ДБ, ПП, ДПС и "Български възход" - коалиция на войната.

"ПП взривиха света по време на гласуването на Изброния кодекс, защото решението е било взето непрозрачно, по тъмни доби, а днес демонстрират точно обратното. Късно снощи са взети решенията на комисиите", каза още Нинова.

"За нас този въпрос е заплаха за България от взимане на страна във войната", категорична бе тя.

"Шокиращо е, че заседанието е закрито. Украйна обяви публично какво иска. Министърът на отбраната отговори, че дават оръжия по този списък. Цял свят обявява какво оръжие дава на Украйна и колко струва. Какво налага в България това заседание да е закрито? Една единствена причина - да не разбере българският народ какво правят. Ето това е решение на тъмно, по тъмни доби, скрито", заяви лидерът на БСП и призова заседанието да бъде открито, министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които ще предоставим и да не се крие от българския народ какво се обсъжда.

БСП са призовали президента като главнокомандващ да присъства на заседанието, тъй като той се е обявил против това решение.

"Защо неговото правителство днес прави това?", попита Нинова.

"Предоставянето на оръжие е риск за въвличане на България като страна във войната", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase