Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Заради дълг, надвишаващ 77 хиляди лева Белодробната болница във Варна може да остане без ток, а служителите й не са получавали заплати от 10 месеца.

Бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков предположи в ефира на "България сутрин", че след като от болничното заведение не са плащали възнаграждения и ток, сигурно не са покривани и други разходи.

Oще по темата


"Положението, в което се намираме, е ужасяващо тежко. В момента цялото здравеопазване се намира в подобна ситуация и 77 000 лева дълг са ужасно малко на фона дълговете на останалите болници и задълженията на болниците към гражданите", смята Андрей Марков от Българската болнична асоциация.

По думите на доц. Спасков Белодробната болница във Варна е получила предупреждение за спирането на тока още преди година.

"През това време не са предприети никакви мерки. Общината е решила да не подава никакви средства към болницата, което само по себе си може да бъде тълкувано като път към ликвидация на болницата", констатира той, като допълни, че трябва да се промени стойността на клиничните пътеки.

В студиото на  Bulgaria ON AIR Марков подчерта, че големият проблем на болниците е свързан с недостатъчното финансиране на системата.

"Около 14-15% от българските граждани не се осигуряват здравно, защото не вярват в системата", цитира статистика доц. Спасков. Бившият шеф на "Пирогов" е на мнение, че е необходим по-добър мениджмънт в болниците.

"В държавните болници имаме политически назначения, нямаме бизнес управление. Цялата картина води до това - умираме най-много и живеем най-малко в Европа. Това е достатъчен аргумент, за да вдигнем знака за внимание. Заложена е бомбата за още 50 болници в подобна ситуация", обобщи Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

145

IQ 3.14

преди 1 година

всички касапи карат с8 и амг-та, болниците са на ръба. чисто сл0чаено

144

БОГ САВАОТ ПРЕДЛАГА

преди 1 година

Голям срам. Окупирали власта в София благодарение на предатели окупирали СССР въведоха медицин ската мафия на власт. Колкото повече и по хронично болни толков а повече милиарди живи кървави лева годишно ограбват мед мафиотите и техните съучастници вкл лични лекари.. Да ПРОКЪЛНЕМ ПРестъпниците на София предлага МИРОЛЮБИВО БОГ САВАОТ убит от МЕДИЦИНСКАТА МАФИЯ ВЪВ ВАРНА КРай черно море след ненужни операции.ИНформация за БОГ САВАОТ ОТ БИБЛИЯТА ...!!!

143

Лудата Мара

преди 1 година

До Лудото Ленче - "Не е измислена по-добра система за обществото от социализЪма". Затова, Лудо Ленче, социализЪма загина след 3 (три!!!) фалита. И никога няма да се върне! Ходи на училище, образовай се, вземи си професия, за да можеш да си плащаш сметките. В противен случай ще чакаш на социалните помощи и ще вегетираш. В болниците работят образовани хора, които имат семейства да издържат и сметки да плащат...

fallback