Снимка: Bulgaria ON AIR

За решения на многото проблеми, които изпитват работещите в Спешна помощ, апелират медиците. Днес в 12.00 часа линейки от цялата страна се включиха в "мълчалив и оглушителен" протест, който ще продължи до 13 ноември.

Екипите на Спешна помощ се с включиха със звукови и светлинни сигнали като призоваха за достойно заплащане и подобряване условията на труд.

Фелдшерът Мариян Марков е с 27-годишен трудов стаж в системата на Спешна помощ. Пет години е работил към филиала в Стражица и още 22 години във филиала в Горна Оряховица. През почивните дни работи на кабинет, като обслужва жителите на още три села.

Още по темата

"Има катастрофи, а да не говорим, когато има пострадали малки деца. Тези неща остават в човека за цял живот", сподели пред Bulgaria ON AIR Мариян Марков.

Точно в 12 часа днес със светлинна и звукова сигнализация на линейките екипът на Спешна помощ в Горна Оряховица се включи в националния протест. Във филиала работят 48 души. Броят им е крайно недостатъчен, но въпреки това досега не са отказвали адрес.

"Лекарите в началото на COVID бяха 12, сега са 6. Натоварването при фелдшерите е голямо. Дават извънредни часове. Не могат да се взимат отпуски. Храната е 2 лв. на ден", каза Марков.

Спешните медици протестират най-вече за достойното заплащане на труда им. До 13 ноември всеки ден в 12 ч. на обяд служителите от Спешна помощ ще включват предупредително звуков и светлинен сигнал за 3 минути, за да напомнят за дългогодишно трупаните и нерешени проблеми на работещите в сектора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase