Снимка: БГНЕС

Отново на протест излизат украинските бежанци, настанени по родните курорти след като държавата реши да ги настани в общински бази. Недоволство от това решение вече изразиха настанените в "Слънчев бряг", този път демонстрацията идва от хора в комплекса "Златни пясъци" край Варна.

Хората там не са съгласни да бъдат премествани и се надяват държавата да вземе адекватно решение, което да им даде спокойствие и яснота както на тях, така и на хотелиерите, които са ги приели.

Още по темата
100 души се намират в трите хотела на Преслав Луканов в "Златни пясъци". По думите му, към момента представители на властите не са се свързвали с него.

"Информацията, която имаме е единствено от медиите. за разлика от предното преместване в края на май месец, сега организацията куца. Поне тогава имаше яснота, че ще има автобуси за извозване, влакове, докато към момента това е напълно неясно как ще се случи", обясни пред БНТ той.

Настанените бежанци са предимно майки с деца. "Проблемът с преместването е фактът, че вече започнахме да се интегрираме", разказва една от тях.

Родителите са намерили работа, много от децата вече посещават български училища, включително имат и лични лекари във Варна.

До момента е ясно, че от 1 до 15 ноември държавата ще се изплати парите за останалите в хотелите бежанци, но има доста неизплатени стари задължения, обясни Преслав Луканов.

Притеснението му е, че заради сроковете на разглеждане на жалбите средствата може да се забавят или изобщо да не дойдат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase