Снимка: Bulgaria ON AIR

Недоволство сред хотелиери и украински бежанци след като стана ясно, че правителството удължава програмата за настаняването на хора от Украйна, но те вече няма да са подслонявани в хотели у нас, а в държавни бази.

Преместването им ще бъде организирано в 15-дневен срок, съобщи новината вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Още по темата
Според Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), темата е преекспонирана.

"Всичко е наред, държавата взе своето решение, ще настани украинските бежанци и няма да има проблем. Дали е добро, дали е лошо - това си е на работа на държавата. Като общество не може да се срамуваме, най-вече хората от бранша, направихме всичко, което трябваше като хора", каза той за "България сутрин".

Според него няма защо хората да се вълнуват и ще си получат парите, които са дали през периода, в който украинците бяха настанени в хотелите.

"Оттук нататък е работа на държавата. Ако в някакъв момент се получи нещо - да, ние ще откликнем отново, но с тези мизерни пари не може да бъде през зимния период. Една част от парите са изплатени, някои колеги казват, че при тях не са изплатени. От Министерството на туризма твърдят, че е изработен механизъм и има някои неуточнени неща. Тези украинци не са хора под строй, някои са дошли, други са си заминали", допълни Налбантов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че няма добра стиковка между службите и хотелиерите.

"В Слънчев бряг на изток работят хотелите, които са предимно за туристи, а на запад - парк хотели. Там има едно разминаване. От парк хотелите твърдят, че не са получили част от парите, но да се надяваме, че това ще бъде стиковано. Ние, които бяхме на първа линия, си получихме парите, така както бяха заявени", подчерта зам.-председателят на БХРА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase