Снимка: БГНЕС
fallback

Цената на газа за ноември ще е с 47% по-ниска, заявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Същевременно Катар заплаши, че ще спре да продава газ на Европа, ако Европейският съюз (ЕС) наложи горна граница на цената му. Гарантирани ли са доставките на газ у нас, коментират специалисти.

Според председателя а Българската газова асоциация Пламен Павлов, трябва да се анализират причините за намаляването на цената на газ от КЕВР до 123 лева за мегаватчас за месец ноември.

"Една от тях е свиването на потреблението. През миналата година имаме средно повишаване за месец с 384%, каза той в ефира на "България сутрин".

По думите на енергийния експерт Димитър Иванов цената от 123 лева е с 45% по-висока от миналогодишната цена за ноември.

Oще по темата
"По мое мнение това ще бъде най-ниската цена тази зима. Има един много сериозен ефект - пълните хранилища. Нашето е на над 92%, но цената, на която се напълниха те, е два пъти и половина по-висока от тази на борсата. Когато газът се изразходва от хранилищата през зимния период, той няма да бъде продаван по-евтино, отколкото е купуван от газовите компании", коментира той.

Според Иванов "цените няма да ни правят щастливи, а  ще бъдат много по-високи от миналогодишните".

В студиото на Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че газовата връзка с Гърция има ключово значение за намаляването на цената на синьото гориво.

"Получаваме средно по 2,7 млн. кубика газ денонощно на цена, свързана с нефтената компонента. Това е един от важните фактори при свитото потребление", констатира той.

Двамата събеседници дискутираха и дали газовите проблеми в Европа ще рефлектират върху България.

"В света върви газова война откакто е започнала войната в Украйна. Катар е своенравна държава, добиват 70-80 млрд. кубически метра - това им дава основание да се държат по начин, по който е необясним за нас. Проблемът не е само в Катар, но и в Китай", смята Иванов. Той допълни, че доставките на газ за отоплителния сезон са гарантирани.

"Трябва да вземем мерки да ограничим високото си енергопотребление. За съжаление, България няма никакви механизми за подпомагане на енергийно зависимите. Трябва да търсим и да прилагаме такива мерки. Държавата ни е поставена в дефицит на специалисти и отговорни хора", каза още Павлов.

Двамата събеседници се обединиха около идеята, че е невъзможно България да поднови преговорите си с "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

До 45

преди 1 година

Времето ще покаже кой лъже. Както показа защо беше войната в Ирак, Либия, Сирия и т. н.

37

До 46

преди 1 година

Зимата идва, а Евроатлантическите ценности нито ще те нахранят нито ще те стоплят.

36

Анонимен

преди 1 година

Един сенилен старец и една банда с некомпетентни истерици съсипаха икономиката на Европа. Перфектно за зелената секта. Тази зима ще бъде като леден отрезвяващ душ за европейците. Такава демагогия и такива лъжи не са си позволявали и комунистите. Кризите те първа престоят. При това не само за една зима, а много зими напред...

fallback