Очаква ни по-ниска цена на газа за ноември. Ако предложението на "Булгаргаз" за поевтиняване на синьото гориво с 45% бъде прието от енергийния регулатор, от 1 ноември един мегаватчас ще струва 130 лева. Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви окончателното си решение на 1 ноември.

Още по темата
Причините за значителното поевтиняване са ниските цени на международните борси и работата на интерконектора с Гърция, по който България вече получава пълните количества евтин азерски газ.

"Компонентите са два - първият е свързан с проведените търгове за доставка на втечнен газ за ноември и получените добри оферти. Отстъпките са между 38 и 50%. Дължи се и на спада в индекса", поясни шефът на "Булгаргаз" Деница Златева, съобщи Bulgaria ON AIR.

През декември обаче очакванията са за ново повишение, макар предвижданият ръст да не е толкова драстичен. А количества в хранилището в Чирен има за поне два месеца напред.

"Чирен се запълва с половин процент всеки ден. В момента е запълнено на 88%, което означава че след 4 дни ще бъде над 90 %", коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

За производителите, които разчитат на природен газ, поевтиняването няма да доведе до по-ниски цени.

Димитър Людиев е собственик на хлебозавод и казва, че за последната година синьото гориво е скочило 4 пъти, което се отразява и на цените на продукцията му.

"Ако въобще някои тръгне да намалява цената, то ще е с не повече от 5%, но на фона на това, че няколко пъти се увеличи - производителите не успяха да коригират това увеличение въобще и очакванията са ми по-скоро да няма", подчерта той.

Добрите новини са, че през новия отоплителен сезон не се очаква повишаване на цените на парното и топлата вода. Освен това, битовите потребители няма да купуват ток от пазара преди края на 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase