Напрежение в Слънчев бряг заради липсата на яснота дали ще бъде удължена програмата за настаняването на украински бежанци. Хотелиери са готови на протести, ако до 1 ноември нямат отговор от служебния кабинет.

В един от хотелите в Слънчев бряг са настанени близо 800 украинци - предимно майки с малки деца. Лася е пристигнала в България с двете си деца само преди дни и неизвестността, какво ще се случи от утре, я плаши.

"В Киев не можем да се върнем. Там нямаме нито осветление, нито вода, а зимата идва! Продължава да се стреля, не е възможно да се върнем с децата", каза Лася пред камерата на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Много украинци искат да дойдат тук в безопасност. Звънят, продължават да идват автобуси. Къде ще ги настаняваме - не знаем", притеснява се Наталия.

"Ще помоля държавата, ако няма програма, в лицето на МВР и други органи да дойдат да ми помогнат. Аз не мога да се справя да вадя тези хора - възрастни, инвалиди, майки с деца", призова хотелиерът Красимир Белорежки.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до служебното правителство с искане за категоричен отговор дали ще бъде продължена програмата, но такъв все още няма.

"Да ни кажат какво се случва, дали да говорим с хората и да ги изкарваме или да им кажем да се успокоят и да не плачат, защото всички са много разстроени", добави хотелиерът Емне Мехмед.

Ако програмата все пак бъде продължена, хотелиерите настояват сумата от 15 лв. за настаняване и изхранване да бъде повишена.

Между 10 500 и 11 000 са украинските бежанци в региона, предимно в хотели в Слънчев бряг и бази в Китен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase