Напрежение в Слънчев бряг заради липсата на яснота дали ще бъде удължена програмата за настаняването на украински бежанци. Хотелиери са готови на протести, ако до 1 ноември нямат отговор от служебния кабинет.

В един от хотелите в Слънчев бряг са настанени близо 800 украинци - предимно майки с малки деца. Лася е пристигнала в България с двете си деца само преди дни и неизвестността, какво ще се случи от утре, я плаши.

"В Киев не можем да се върнем. Там нямаме нито осветление, нито вода, а зимата идва! Продължава да се стреля, не е възможно да се върнем с децата", каза Лася пред камерата на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Много украинци искат да дойдат тук в безопасност. Звънят, продължават да идват автобуси. Къде ще ги настаняваме - не знаем", притеснява се Наталия.

"Ще помоля държавата, ако няма програма, в лицето на МВР и други органи да дойдат да ми помогнат. Аз не мога да се справя да вадя тези хора - възрастни, инвалиди, майки с деца", призова хотелиерът Красимир Белорежки.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до служебното правителство с искане за категоричен отговор дали ще бъде продължена програмата, но такъв все още няма.

"Да ни кажат какво се случва, дали да говорим с хората и да ги изкарваме или да им кажем да се успокоят и да не плачат, защото всички са много разстроени", добави хотелиерът Емне Мехмед.

Ако програмата все пак бъде продължена, хотелиерите настояват сумата от 15 лв. за настаняване и изхранване да бъде повишена.

Между 10 500 и 11 000 са украинските бежанци в региона, предимно в хотели в Слънчев бряг и бази в Китен.

Коментари Напиши коментар

381

Л.Д.

преди 3 месеца

Продължение.Женатв започна работа в хотел. Поработи един месец, работодателя беше доволен. И се оказа, че ако продьлжи да работи, ще трябва да напусне държавната база. А къде ще останат децата й и баща й? И заплата , която й даваха не може да покрие най-малките разходи на семейството. Наложи се да се уволни. На практика нямаше мотивиране за работа от страна на държавата. А и не се предлага изучаването на български език.

380

Л.Д.

преди 3 месеца

Прочетох повечето комментарии. Като доброволец добре познавам ситуацията отвътре.И ще отбележа следното. Много от украинките искаха да работят, работиха и все още търсят работа. Обаче тук има нещо не е наред в самите наредби в България. Има нестъковки в законите за тях. Вижте, например една жена с две деца ученички и вьзрастен болен родител , бяха настанени през лято в държавна база. Условията бяха не е много добри, а и храната , която им даваха, не всичко ядат децата. Жената започна работа.

379

Анонимен

преди 3 месеца

Украинците са нагли!