Снимка: БГНЕС

Продължават споровете около това да се върне ли хартиената рецепта или да остане само електронната. За някои е добър вариант да ги има и двете.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, електронните рецепти са важни както за фармацевтите, така и за всички по веригата, дори и за самите лекари.

"По официални данни 74% от всички лекарства се изписват по свободна продажба. Точно те се предписват на бяла рецепта, а не дигитално. 68 хиляди рецепти на ден. Липсват записи в пациентското досие за над 130 хил. рецепти дневно", каза пред БНТ Костов.

Още по темата

Той обясни, че разчитането на една рецепта създава трудности дори и на фармацевтите.

"Така че и в момента на хартия пациентът има затруднения. Електронната рецепта може да бъде разпечатана както от лекаря, така и в аптеката".

Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз заяви, че никога не е замисляно, когато се е създавал Националната здравно-информационна система, да има деление на рецепти по каса или на свободна продажба.

"Една рецепта е рецепта и няма никакво значение кой ще заплаща рецептата – дали тя ще бъде платена частично или напълно от здравноосигурителния фонд, или от пациента. Лекарствата са едни и същи в голямата си част и те имат същото отношение към здравето на пациента. Този електронен запис трябва да влиза в пациентското досие", каза той.

Маринов припомни, че от близо две години има електронни рецепти. И повече от година и три месеца тези рецепти са задължителни по Здравна каса. Рецептите по Здравна каса са многократно по-сложни от тези, които са на свободна продажба.

"Ние не недоумяваме защо лекари, които са на работното си място, издават електронни рецепти по Здравна каса, а в същото време отказват да правят това за рецептите на свободна продажба", заяви Маринов.
 

Коментари Напиши коментар

12

У-ла-ла!

преди 4 месеца

Ужасно лесен отговор - запазват се и хартиената, и електронната! Не знам защо трябва да изчезне едно от двете?!?

11

Анонимен

преди 4 месеца

И двете!

10

един

преди 4 месеца

Ами с електронната рецепта не можеш да си купиш евтини лекарства от Турция, например. Нито липсващи тук лекарства в аптеки в Германия, Англия, Гърция.