Снимка: БГНЕС

Лекари настояват да остане смесената система за рецептите и да има възможност тя да е електронна и хартиена.

Според общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова това е необходимо, защото може да има проблем с медици, които не разполагат с необходимото електронно оборудване и не работят с НЗОК.

"Те нямат конфигурация, която позволява предписването на медикаменти по електронен път. Това са хора, които не можем да задължим, само защото ще упражняват професията си, да бъдат снабдени с електронни устройства", обясни пред Нова тв тя.

"Ако този човек не работи по "Здравна каса", не отчита амбулаторни листове  - следователно компютър не му трябва. Често правим и домашни посещения. Налага се по много поводи. По какъв начин ще стане предписването на електронна рецепта в подобни случаи? Пациентът ще трябва да се върне втори път в кабинета ли?", попита тя.

По думите ѝ някои лекарства се приготвят по прескрипция, защото не са в готов търговски вид. "Химичните съставки, по които се приготвят не са вкарани в системата", подчерта д-р Николова.

По думите ѝ от 1 юни цялата информация за терапията на пациента е записана в амбулаторни листове, които се подписват при всеки преглед.
 

Коментари Напиши коментар

26

Карл Бенц

преди 4 месеца

Ако влезеш в his и си намериш изписаните лекарства се обади на Г. Николова!Нищо не въвеждат!Ако отидеш на платен прием в държавна болница(без направление), също не се въвежда в his.Когато някой започне да обяснява как старото е по-добро от нещо ......!

25

бонго

преди 4 месеца

Натискът от фармацевтите е щото бившата министърка им издейства по 4лв. за обработка на ел. рецепта. А предписаните лекарства по принцип си остават в досието на пациента, без значение дали той ще влезе с хартия в аптеката или ще си казва само ЕГН-то - та който иска да следи и контролира, пак може да го прави.

24

До 23 схемаджийката

преди 4 месеца

Уникално просто парче си душо, най добре не си мисли толкова сложни неща за малкото си мозъче, мисли си за ***, че само за тва ставаш