Снимка: БГНЕС

Не е отстъпление предложението на здравното министерство за рецептите, напротив - поправка на грешка е. Това заяви председателят на Български лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров, защитавайки едновременното използване на хартиена и електронна рецепта. Той и колегите му от БЛС изтъкнаха пред журналисти в БТА ползите за лекари и пациенти от този хибриден вариант.

Маджаров категорично се противопостави на твърденията, че лекарите не желаят дигитализация в здравеопазването, че пациентите ще пострадат, ако не се въведе задължителна електронна рецепта за всички медикаменти, за както се изисква рецепта, както и че спирането на хартиените рецепти ще реши проблема със свръхупотребата на антибиотици.

Той посочи, че още преди месец лекарите са изписали 20 млн. електронни рецепти, 5 млн. електронни направления, 10 млн. електронни прегледа, 130 хиляди електронни хоспитализации и 200 000 електронни направления за хоспитализации. Българският лекар практически работи в условията на дигитализация от 1 юни насам, а в условията на дигитална рецепта - от около година, подчерта Маджаров.

Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и двата варианта рецепти, посочи още той и добави, че в Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция, въпреки, че съществуват и двата варианта рецепти, са достигнали почти 90% използваемост на електронни рецепти. Това е показателно, че не забраната на хартиените рецепти, е допринесла за дигитализацията в това отношение, отбеляза Маджаров.

Той е категоричен, че възможността лекарят да ползва компютър или телефон не бива да е свързвана с това дали той може да препоръчва терапия. "Никога метод на операции, например, не се въвежда чрез забрана на обичайно прилагания. Няма такъв случай в историята на медицината - да забраниш даден метод, преди да има доказателства, че е вреден, само защото е излязъл нов", отбеляза още шефът на БЛС.

Той подчерта, че дигитализацията в здравеопазването не премахва необходимостта от посещение в лекарски кабинет и че електронните рецепти се издават само след преглед от лекар.

Още по темата
Д-р Гергана Николова от БЛС обърна внимание на проблема със сигурността и защитата на чувствителната информацията. За да се издават електронни рецепти и при посещение на пациент в дома му, е необходимо лекарят да разполага с високоскоростен телефон и съответно приложение, но как ще защитят личните данни на пациентите, е също открит въпрос, отбеляза тя.

Според проучване на ТРЕНД, извършено през юни т.г., 75% от анкетираните са чували за електронни рецепти. Запитани за предпочитанията какви рецепти да се използват, 21% посочват, че са за електронни изцяло, 10% - да се използват само хартиени, 58% - за паралелно използване на електронни и на хартиени. По същия въпрос чрез сайт на пациентска организация, делът на настояващите да останат и двете възможности за издаване на рецепти е още по-висок. В професионалните среди 90% от лекарите смятат, че трябва да останат и двата вида рецепти, подчерта Маджаров. "При 80% съпротива от обществото и 90% от лекарите, дали трябва да се въвеждат мерки, които са толкова непопулярни", коментира идеята за пълна дигитализация на рецептите той.

"Искаме както в цяла Европа е хибриден модела, да остане и тук, защото правата на нашите пациенти и лекари са еднакви с правата на европейските граждани", заяви Маджаров.

По отношение на антибиотиците, Маджаров съобщи, че 44% от населението са купували антибиотици без рецепта, 55% са чували, че техен близък е купувал антибиотик без да има рецепта. Според шефа на БЛС, трябва да се въведе задължително изискване – антибиотик да може да се отпуска от складовата наличност само при отворена рецепта и аптеката да няма възможност нито една опаковка да отпуска, без да има отворена рецепта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase