Снимка: БГНЕС
fallback

Пореден опит за измама е предотвратен от служители на Националния осигурителен институт (НОИ). Става дума за фалшиви документи, доказващи стаж на хора, които искат да се пенсионират. Случаите са описани в последния брой на информационния бюлетин на общественото осигуряване.

Не е прецедент НОИ да засича фалшиви документи за стаж на хора, които подават данни за пенсиониране, но един от описаните случаи е особено интересен и фрапиращ. Става въпрос за категориен труд на жена:

"Жена, заявила желание за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст, представила удостоверение, доказващо три години стаж като полевъден работник към ТКЗС, обаче началната дата на този период съвпада с деня, в който тя е родила своето дете в болница, т.е. очевидно няма как да бъде на полето", обясни казуса пред БНР Георги Терзийски - началник-отдел в НОИ.

Подобни случаи се засичат след проверки в информационните масиви и не само тези, с които НОИ разполага:

"Фигурират например наличие на странни болести, "скоростни"  майчинства. Стаж, който понякога наистина граничи с наивността - случай с практиката на колегите от Велико Търново: налице е човек, който представя документи за български стаж, но в същото време (посочва) датата на пристигането си от Франция, определена дата, а всички документи (за стаж) са попълнени с периоди отпреди завръщането му в България. Тоест ситуацията е, че той се опитва да докаже български стаж, докато изобщо не е бил в страната. Тук трябва да се отбележи , че за ефективността в битката с тези измами е много важно сътрудничеството с други институции, в случая с Гранична полиция", коментира Георги Терзийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Гост

преди 1 година

До анонимен 3.Добре Мин .пенсия е 469 там лева.А знаеш ли колко пари ще вземеш чисто ,ако си на мин.заплата (около половин милион са ).Мога да ти кажа от 700 лв като махнеш удръжките остават 550.Ти ще работиш ли за 80лв над Мин пенсия!?Много се съмнявам .Казвам го ,защото след 32г.стаж от 7г с изкуств.клапа на сърцето. ,без инвалидна пенсия с 40%.телк,и си вкаран в системата ,и не те искат на работа като видят.Водят те ,ни болен ни здрав Бедните работещи на мин.запл.с деца са по зле и от пенс.

7

Анонимен

преди 1 година

Самият НОИ е измама.

6

Хаха

преди 1 година

И тая е много глупава. За всяко дете ти се признават по 3 години стаж, дори и да не си работил. Както двете години на мъжете от казармата.

fallback