Снимка: БГНЕС

Доброволци предлагат кръв за да помогнат на хора, чийто живот се нуждае от кръвопреливане, но впоследствие става ясно, че "добрината" съвсем не е безплатна.

Оказва се, че схемата с търговците на кръв работи отдавна и те се отзовават на апелите за помощ в сайтовете за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Цената, която искат, е различна - според случая, но и според мястото на преговорите.

Още по темата

Все още около болници и центрове за кръводаряване могат да бъдат видени хора, които предлагат кръв срещу заплащане. Такива обаче все по-често се срещат в групите за доброволно и безвъзмездно кръводаряване във Facebook, в която много хора намират спасение.

Схемата е следната - следят апели за помощ, в които е посочен телефонен номер на нуждаещия се. Звъни се и се предлага кръводаряване. Впоследствие обаче се оказва, че не става дума за доброволен акт, а за предложение за сделка. Някои от търговците на кръв искат предварително заплащане чрез бърз паричен превод.

Преди две седмици мъж потърсил кръв за свой приятел, на когото му предстояла операция. Публикувал апела в група за доброволно и безвъзмездно кръводаряване в социалните мрежи и оставил телефонния номер на нуждаещия се.

 "Пуснах обява, че се търсят безвъзмездни кръводарители. Бях много учуден, когато той ми се обади и ми каза, че му е звънял човек, който е искал пари за тази услуга", каза той пред БНТ.

Георги обаче решил да проучи мнимия дарител, за да предупреди другите нуждаещи. Записал телефонния си разговор с него, в който се чува и конкретната цена.

"По 200 лв на банка. Ако нещо са ви много паричките, ще ги навия момчетата и на по 150 лева. Не съм сам, разбирате ли?"

Това не е единственият такъв случай. В социалните мрежи могат да се видят още сигнали за хора, за които кръвта има цена. Например в този случай - тя е 250 лв.

В друг случай за жена, нуждаеща се от рядка кръвна група и три банки са поискали 1500 лв.

Според наша информация обикновено търговците пред центровете се представят само с малко име, като те самите не даряват кръв, а играят ролята на посредници - осигуряват необходимия брой хора.

"За случаите, в които едно лице получава материална облага, за да дари тъкан и тя е доста сериозна - от 20 000 до 40 000 лв глоба. Има и едно второ измерение. Това се касае за случаите, в които едно лице набира други хора, които да дадат кръв и тази кръв да бъде продадена. В този случай говорим за класическа форма на трафик на тъкани, там вече наказанието е доста високо, то е до 8 години лишаване от свобода", коментира темата адвокатът Силвия Петкова

Освен с наказания, търговията с кръв може да бъде пресечена и просто с повече солидарност.

    "Изключително грозно явление. И отговорност на всички нас, на цялото ни общество е да се справим с този проблем. Как можем да се справим - единствено и само ако всички здрави български граждани редовно даряват кръв. Това е начинът да имаме национална трансфузионна сигурност", отбеляза проф. Румен Попов - началник на кръвния център във ВМА.

По думите на лекаря, същинската процедура за даряване на 450 мл кръв отнема между 5 и 7 минути, а ползите за здравето са много. Ценоразпис няма, но стойността може да е спасен човешки живот.

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 7 месеца

Абе аз НЕ искам да плащам здравни осигуровки ,защото ще се лекува някой друг та камоли да подаря моя кръв в България .. Когато съм в западна държава дарявам кръв и дори ако поискат бих дарил и органи от мен.....

49

Анонимен

преди 7 месеца

Кръв давам само за роднини, но безплатно. Ако не си ми роднина кръв за теб не давам. Ходи плати на *** да дарят вместо теб. Мога да ти заема пари ако нямаш но кръв освен за родата не давам! Давал съм 4 пъти кръв и всеки път след това по 1 месец ми се вие свят като стана.

48

kirasirrav

преди 7 месеца

Въпреки че никак не обичам да ме бодат и да ми взимат кръв, по една или друга причина дарих поне 5-6 пъти, може би и повече. Повечето пъти за малко познати хора, като ме уговарят други. Никога не съм получавал повече от 50 лв. + нещата от КЦ, и почерпка от заинтересованите. Имало е случаи без никакви пари, освен ядене/пиене но здраво. Така са били и доста даващи със мен. Тези дето стоят пред болници и КЦ съм ги виждал, и цените са високи.