Снимка: БГНЕС

На 17 април 2022 г. (неделя), в деня на големия християнски празник Цветница, в цялата страна за 17-и пореден път ще се проведе пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв! Спасете живот сега!”. Кампанията се организира от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), Министерство на здравеопазването и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.

Временните пунктове за кръводаряване в София  работят от 9:00 до 13:00 часа в непосредствена близост до столичните православни храмове:

• “Свети Седмочисленици” – в 6-о ОУ “Граф Игнатиев”, ул. “6 септември” № 16;

• “Света Неделя” – в Богословския факултет;

• “Покров Богородичен” (зад хотел “Родина”) – в енорийския център на църквата, ул. “Георги Делчев – Зографина” № 2;

• „Рождество Христово“ (жк. Младост 3) – в енорийския център при храма

Екипите на НЦТХ, на регионалните центрове по трансфузионна хематология и доброволците на БЧК ще бъдат в помощ на желаещите да дарят кръв.

Бежанци от Украйна се включиха в акция по кръводаряване в Бургас. От рано сутринта пред отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас се образува опашка от желаещи да дарят кръв, предаде  БГНЕС.

Всяка година на големия християнски празник Цветница БЧК Бургас, заедно с Бургаската болница организира това събитие в помощ на всички, нуждаещи се от кръвопреливане.

Тази година болницата покани да дарят кръв не само бургазлии, а и украинските граждани, които сме приели на територията на Бургаска област. Част от тях вече се лекуват тук, извършени са животоспасяващи операции и раждания, които изискват кръвопреливане. Чрез този благороден жест те ще помогнат не само на бургаските пациенти, а и на своите сънародници, които имат нужда от кръв.

„Украйна днес пролива кръв за целия свят, но украинци не отказваме кръв за там, където тя е нужна”, сподели за БГНЕС Александра, която е един от организаторите на протестите против войната в Украйна в Бургас. По думите й част от дошлите украинци, сред които и деца, нямат физическа възможност да участват в акцията, но са дошли, за да окажат морална подкрепа, както на своите сънародници, така и на самата акция.

Чужденците, които имат ЛНЧ и законно пребивават у нас, могат да бъдат кръводарители наравно с българските граждани, стига да отговарят на основните изисквания – да са здрави хора на възраст от 18 до 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase