Снимка: БГНЕС
fallback

Все още не е започнало изкупуването на пшеница за Държавния резерв, поясни Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Максималната цена, на която това ще се случва, е нереална и не кореспондира на пазарните цени по борсите и на физическия пазар у нас, каза Костадинов пред БНР. Той даде пример с цената на хлебната пшеница, която сега в страната е около 660-670 лева, а пределната предложена цена за изкупуването за резерва около 570 лева.

"Нека излязат на борсата, държавата, нека да видим сесиите, но при тези по-ниски цени не знам дали ще има откъде и какво да купят.", допълни той.

Oще по темата

Зърното в държавата е предостатъчно до новата реколта, износът си върви ритмично, подчерта Костадин Костадинов.

"Имаме за две реколти зърно в държавата в момента. И всеки ден да изнасяме, при най-идеалните условия – и по море, и по суша, това зърно до нова реколта не можем да го изнесем", коментира Костадинов. По думите му мелниците и хлебозаводите са запасени до октомври.

Над четири пъти е увеличението в цените на торовете от миналата година, при горивата ръстът е около 25-30%, отбеляза още Костадинов.

"Предстои след два месеца жътва. Ние не знаем цената на крайния продукт каква ще е по себестойност." , допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

Значи хляба ще е три пъти по скъп.

18

До Зърнар до 12

преди 2 години

Кеф ще ми стане ако наистина напълно забранят и зноса на зърно за няколко години и не ви го изкупят, после с кефа да си го ..

17

THE EVIL

преди 2 години

Ей ***. Зърнаря имам в предвид, кажи къде даваш по 50 лв. рента, да изпратя нашата кооперация, че да се махнат хората от при тебе, че ние вземаме по 150 на декар...

fallback