Снимка: БГНЕС

Задава ли се продоволствена криза след конфликта между Русия и Украйна, коментира зам.министърът на земеделието и горите Иван Христанов.

"Продължаваме разговорите в рамките на работната група за запълването на държавния резерв с допълнителни количества зърно, процесът беше саботиран умишлено, за да бъде забавен, надяваме се до 10 дни да започне изкупуването, чакаме трансфера на средства от бюджета, планираме да закупим 700 хиляди тона хлебна пшеница и 325-350 хиляди тона маслодаен слънчоглед", заяви пред БНТ Христанов.

Още по темата

По думите му този процес не може да бъде извършен само от една фирма, дори тя да е държавна, затова министерството със собствените си дирекции участва активно в процеса.

 "В комисията сме включили ДАНС, за да наблюдават процеса и да гарантират неговата прозрачност. Цените вече са определени, за хлебната пшеница от 570 лева на тон започваме, 1400 лева на тон за слънчогледа, това са таваните", допълни Иван Христанов.

Той поясни, че за съхраняването се обявява отделна процедура, през обществена поръчка, като има достатъчно налични складове и мощности. Няма проблем със съхранението, подчерта Иван Христанов.

"Държавно решение забрана на износ би било въведено в действие само, ако има реална заплаха за продоволствения баланс на страната, ние искаме да избегнем подобни мерки", поясни Иван Христанов.

Той уточни, че от 2 седмици се следи постоянно движението на пазара за великденските празници - козунаци, яйца, агнешко месо, включително вноса, като има малки внесени количества.

Иван Христанов коментира и вчерашната проверка на вноса на храни на ГКПП "Капитан Андреево" от страна на НАП, БАБХ, ДАНС и МВР.

"Акцията на "Капитан Андреево" продължава. Има камери, не работят, най-вероятно няма дори подадено електричество към тях. Има заплахи към наши служители заради проверките, ще сезираме службите", каза още Иван Христанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase