Снимка: Bulgaria ON AIR

Помещение, което да се превърне в хуманитарен център за подкрепа на украински граждани планира да предостави Столичният общински съвет. Очаква се предложението ще бъде гласувано на сесията в четвъртък.

"Още от първия ден екипът на Столичната община създаде организация за посрещане на бежанци от Украйна. С автомобили извозвахме хора от границата между Румъния и Украйна. 27 са настанените бежанци в различни бази на общината. Организирахме дарители, които с 2 автобуса прибраха над 60 граждани, настанени в домове на българи. Изключителна е вълната от съпричастност на българския народ. Има нещо по-заразно и по-бързо разпространяващо се от Ковид-19, това е доброто, съпричастността", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Хуманитарният център трябва да бъде в нова сграда в район "Възраждане". Георгиев подчерта, че е спешна необходимостта от логистично място, защото някои доброволци трупат негативи.

"Жена, която е счетоводител, беше превърнала офиса си с място за събиране на дарения. Наемодателят я е помолил да напусне, защото има струпване на хора, а част от даренията са в коридора на сградата. Предложението ни е сградата да се отдаде за хуманитарен център първоначално за срок от 3 месеца. Само с БСП не се разбрахме заради терминологични различия", посочи Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Доклад на кмета Йорданка Фандъкова разрешава 300 000 лв. за осъществяването на различни дейности  - за транспортни разходи, настаняване, медицински грижи за бежанците от Украйна. Георгиев уточни, че координацията и логистиката са от изключително значение.

"Има много доброволци, които искат да помогнат. 60 души са се обърнали с предложение за правна помощ. Адвокатскатапомощ е нужна - започва се от консултациите как да се влезе в България, защото хората нямат пълния набор от документи. Очакваме Министерският съвет да вземе решение, съобразно европейското законодателство, за да се даде статут на временна закрила, който ще отключи всички законови възможности за помощ", подчерта председателят на СОС.

Той добави, че се предвижда създаването на електронна трудова борса. Проведени са разговори с Асоциацията на заведенията, ресторантьори.

Георгиев коментира и преместването на паметника на Съветската армия.

"Паметникът е държавна собственост. Държавата трябва да вземе решение, няма как общинският съвет да се разпореди с държавна собственост. СОС се е произнесъл по казуса още от 1993 г. Темата се използва като повод за втвърдяване на електорат, има предложение в СОС, чакаме становище на собственика на паметника", уточни Георгиев.

И припомни друг апел, който Столичната община е имала към правителството - отпускане на 178 млн. лв., с които да се компенсира поскъпването на тока и сметките на градския транспорт.

"Много по-нормален е диалогът с настоящото правителство, отколкото със служебното. София в крайна сметка получи 15 млн. лв. оказа се, че градският транспорт катастрофира в сградата на парламента. Но не предвиждаме поскъпване на билетите. Държавата трябва да подкрепи столичния транспорт. Не е справедливо гражданите да плащат сметката", завърши Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase