Снимка: архив, БГНЕС

Пентагонът изглежда отхвърля предложението на Полша да предостави своите самолети МиГ-29 на разположение на САЩ в база в Германия в отговор на призивите на Украйна за изтребители. Американското военно министерство заяви, че не смята предложението за "разумно", предаде Ройтерс.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна, "буди сериозно безпокойство в целия алианс НАТО".

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и по трудните логистични предизвикателства, които крие той, но не смятаме предложението на Полша за разумно".

Още по темата
По-рано Полша заяви, че е готова да разположи всичките си изтребители МиГ-29 във военновъздушната база Рамщайн в Германия и да ги предостави на разположение на САЩ и призовава всички други членове на НАТО, които притежават самолети от този тип, да направят същото. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на полското външно министерство.

Американски законодатели в понеделник оказаха натиск на администрацията на президента Джо Байдън да улесни трансфера на изтребители от Полша и други държави от НАТО и Източна Европа към Украйна след апел от събота на украинския президент Володимир Зеленски.

"Властите на Република Полша. . . са готови да разположат - незабавно и безплатно - всички свои самолети МиГ-29 във военновъздушната база Рамщайн и да ги предоставят на разположение на правителството на САЩ", каза министерството. "В същото време Полша моли САЩ да ни предоставят самолети втора ръка с кореспондиращ оперативен капацитет. Полша е готова незабавно да създаде условията за покупка на самолетите", добави то.

Всяко решение за доставки на оръжие трябва да бъде взето от цялата НАТО и то единодушно, заяви премиерът на Полша Матеуш Моравецки."Ето затова сме готови да дадем целия си флот от изтребители на Рамщайн, но не сме готови да направим какъвто и да било ход самостоятелно, защото, както казах, не сме страна в тази война", добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase