Снимка: БГНЕС
Пътен знак, нарисуван на ръка, ограничава до 10 км/ч скоростта на автомобилите и се е превърнал в "хранилка" за полицаи и бюджет. Знакът е сложен от пътните полицаи на изхода на град Килифарево на главния път, от който започва Прохода на републиката, съобщава в. Труд.
 
Естествено, на метри след знака седи камера на тринога, която за около месец е снимала над 400 нарушители. И глобите се оказват солени. В най-добрия случай превозните средства минават с превишение до 20 км/ч и дължат 100 лева, но има и случаи с над 40 км/ч и тогава санкцията става 400 лева.
 
От КАТ са решили, че разширение на пътя, на което е изградено временно КПП, е повод да наложат подобно ограничение. На него стои патрулка с двама-трима полицаи, които махат със стоп палка на автомобили, камиони и микробуси и проверяват дали в тях не се возят нелегални мигранти. 
 
На въпроси от местната полиция отговарят казват, че на това място имало 4 катастрофи, макар и без жертви и ранени. 
 
"На международен път знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за пътно-транспортно произшествие. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голям риск, а водачът не може да се ориентира, защото показанията на повечето скоростомери на автомобилите започват от 20 км/ч", коментира експертът по пътна безопасност и преподавател но авто-мото подготовка Мариян Василев пред Нова телевизия.
 
Ограничение до 10 км/ч не противоречи на нашия закон и приетите общи норми в страните от Европа. То се отнася само за пешеходни зони, в които по изключение се допуска да влизат автомобили за зареждане на магазини или да преминават през участъци от зоната.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase