Снимка: БГНЕС

За 10 години българите са намалели с 844 хиляди, показва преброяването от 2021 г. Тревожната статистика на населението ни прави световен рекордьор по степен на отрицателен естествен прираст. Всяка година у нас се раждат около 64 000 деца, но умират 108 000 души.

Още по темата

Този процес се наблюдава все по-устойчиво през последните 20 г. По време на пандемията страната ни също е водеща по смъртни случаи като през 2020 г. починалите са 124 000, а през 2021 - 148 000 като се очаква смъртните случаи от миналата година да достигнат до 150 000.

"Изводите, които трябва да си направим от предварителната оценка на преброяването са в две посоки. Първо, да се очертаят предизвикателствата, защото е много важно какво ще предприемем. И второ - какви мерки и политики ще предприемем, за да посрещнем тези предизвикателства, заяви пред bTV бившият социален миристър Христина Христова.

Според нея засилените явления са в целия свят. Раждаемостта, смъртността и миграцията са процесите, които показват големия процент на намаляване на населението.

Тя коментира съкращаването на администрацията. Според нея не навсякъде трябва да се намали броя й. "Администрацията е важна. В най-схематизиран вид държавата е нейната администрация", заяви тя и допълни, че имаме дефицит на работници от 5-6 години. "Когато имаме дефицит на пазара на труда, управленският отговор не може да бъде съкращение", допълни тя и коментира, че пазарът на труда трябва да се пригоди за по-възрастни служители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase