Снимка: БГНЕС
fallback

Мораториумът ще падне. Анализите показват, че има решение за успокояване на регулирания пазар.  Това заяви пред Нова тв енергийният експерт Иван Хиновски. Според неговата прогноза, цената на тока съвсем скоро ще се успокои.

Oще по темата

"Има условия да получим символични поскъпвания от 1,3% ръст на електроенергията и 3% на отоплението. Рисково е да се изземе цялата евтина енергия от АЕЦ "Козлодуй" и да се вкара в регулирания пазар", обясни той.

Според него не може да се разчита само на евтиния ток, защото печалбите отиват във фонда индустрия "Малки и средни предприятия".

По думите му, регулиран пазар има само в Унгария и той спасява бита от високи цени.  Според Хинов в механизма, който ще предложат от "Има такъв народ", се стига до 90% компенсация на разликата.

"ТЕЦ Варна се движи много иновативно. Централата е нужна на енергийната система. Тя е опорна генерираща мощност в район, в който има непостоянно електропроизводство", поясни той.

Хинов потвърди и, че има народни представители, за които обществения интерес не е водещ, защото имат множество ВЕИ Централи. Тези депутати, по думите му, биха искали тяхната енергия да се изкупува най-скъпо от ЕРП-ата.

"Много трудно е да се идентифицира пряка връзка, че те работят за своя интерес, защото централите не се водят на техните имена.", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

"има народни представители, за които обществения интерес не е водещ, защото имат множество ВЕИ Централи" -- интересуват ни имената на тези тарикати и как така не го интерсува обществения интерес, а станал депутат да се грижи за обществения интерес.

10

Итън Хънт

преди 2 години

До Анонимен: Cui bono?, Cui prodest?

9

Анонимен

преди 2 години

Защо всичките тези експерти си малчат че от поне 2 години балансиращите мощности са извън строя и единственият балансьор е ТЕЦ Варна на Доган? Докато Чаира и всичко остнало работи максимум на половина и реално има моменти, в които просто няма какво да правим тока на АЕЦ-а и трябва да плащаме за да ни го изкупят? Защо предишното управление си бърка в носа толкова време, а не довърши ремонтите на тия обекти от националната сигурност?

fallback