Снимка: БГНЕС

Бизнесът ще получи компенсация за цената на тока през декември, съобщи вицепремиерът Корнелия Нинова след среща с работодателските организации.

Бизнесът настоя за компенсация от 217 лева на мегаватчас за декември при 110 лева за ноември.

От началото на януари работодателите предлагат помощта да бъде в размер на 75% от разликата между борсовата и прогнозната цена на КЕВР, съобщи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Той се аргументира с непрекъснатото нарастване на цените, като за пример посочи утрешната на борсовия пазар от 670 лева за мегаватчас, предаде БНР.

"Средства за компенсиране на потребителите на еленергия има и те са в България. Те се трупат като свръхпечалби в енергопроизводителите. И това са такива числа, каквито никога не са се случвали. Само за един месец, например, АЕЦ "Козлодуй" при тези нива би спечелил от порядъка на 600 милиона лева - за един месец“.

А вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че е привърженик на мораториума, защото смята, че така правителството помага на домакинствата и на семействата.

Но такъв мораториум трябва да върви заедно с компенсаторни мерки за българската икономика, за българските фирми, подчерта тя.

Нинова съобщи още, че ще продължат и мерките в подкрепа на бизнеса "60 на 40" и "80 на 20".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase