Снимка: БГНЕС

Решението за мораториум върху цените на тока, водата и парното е вредно за всички. Това заяви пред БНР Иванка Диловска, бивш заместник-министър на енергетиката и член на УС на Института за енергиен мениджмънт.

По думите й може да се каже, че то е вредно буквално за всички. Решението не е справедливо например за тези домакинства, които се отопляват с газ. Те не получават помощи, техните цени не са замразени, допълни тя.

Още по темата
От лятото насам цените на енергийните ресурси летят стремглаво нагоре, припомни Диловска и изрази изненада, че управляващите са изненадани от процедурата на енергийния регулатор и че няма диалог с него. Според нея новата изпълнителна власт е неподготвена.

22 години имаме независима регулаторна институция. Обидно звучи това, че били нелегитимни, посочи Иванка Диловска.

"Няма как да се обяви за подозрителен един регулатор, да му се отнемат правомощията и същевременно да искаме да привличаме инвеститори", изтъкна тя.

Според Диловска решението на КЕВР за 10% увеличение на цените е било "изключително добре обосновано, много меко за всички нас и ние би трябвало да го приемем като коледен подарък, а не като наказание".

2 300 000 000 лева са налети в това цените ни да са толкова ниски в момента, изтъкна експертът. Това са всичките приходи от търговия с емисии, които ние получаваме като участници в европейската схема за търговия. Представете си, ако ги нямаше тези 2 милиарда и 300 милиона, с които ни се  помага на нас и на енергетиката,

Сега тези пари се дават на всички, а при по-фокусирана енергийна политика би могло да се дават само на домакинствата, които наистина имат нужда от такава помощ, смята Диловска.

В енергетиката няма краткосрочни решения. Това е сектор, в който подобно на осигуряването и пенсионната iистема се работи с хоризонт десетилетия. Това коментира пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" по темата с цената на тока и мораториума, гласуван от парламента.

По думите му по тази тема бързи и успешни решения няма.

"Сами се вкарахме в този проблем. В България се създаде една мантра, че цените са всичко – че те не трябва да се променят, да се пипат и т.н. Само че обективно цените са пазарни винаги. Не само на електроенергията, на каквото се сетите", каза още той.

Николов посочи, че проблемът е енергийната бедност. Това че съществена част, голяма част от хората, от домакинствата ще бъдат много затруднени да си покриват нормалните, екзистенциални нужди за живот. Не може в зима, когато навън има сняг, човек да живее в неотоплено жилище", изтъкна Богомил Николов.

Състоянието на сградите, цените и доходите са трите основни фактора за енергийната бедност, посочи Николов. Според него сме се вторачили в цените и се опитваме да търсим решение там, където то може да бъде само конюнктурно, следователно в голяма вероятност грешно и изобщо не поглеждаме към другите две възможности.

Хубавата новина е, че в Плана за възстановяване беше заложена задачата да се изработи дефиниция за енергийна бедност, отбеляза Богомил Николов. По думите му тази дефиниция е трябвало да бъде готова по-рано.

"Ако към днешна дата имахме дефиниция, управлението щеше да има и повече възможности за реакция. Приоритет е подпомагането на доходите, а не толкова коригирането на цените, защото това невинаги е възможно, а понякога дори е опасно. Много експерименти са правени с цените – и нагоре, и надолу. Знаем от историята, че те в повечето случаи дават печални резултати. Фокусът трябва да бъде върху доходите", каза още Богомил Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase