Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да наложат мораториум върху цените на електричеството. Според председателя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов, това не е добро решение.

Още по темата
"Няма да има намаляване на подаването на тока, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата. Това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще й забавим плащането", обясни той пред bTV.

По думите му, ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложения мораториум върху цената на тока.

"Проблемът е, че през шестте месеца, които минаха, натрупахме огромни загуби. Към нова година на трите ЕРП-та приблизителната сума е около 250 милиона. Всеки ден плащаме около милион и половина повече, отколкото получаваме. В нормална ситуация може да издържим до 12 месеца, но ситуацията не е нормална".

Според него трябва да спре натрупването на нова загуба и да не се правят нови. "Трябва да стигне до 25% увеличаване, но регулаторът правилно каза, че 11% стигат. Тогава идва мораториумът, който казва, че няма да имате и това и ще продължите да трупате още нови загуби. Тук е въпросът откъде. Използвали сме всичките си резерви", обясни Христов.

По думите му, цените на потребителите не са променени от лятото. От правителството, според Христов, всеки разбира проблемът, но не намира начин да се реши проблема.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase