Снимка: БГНЕС
fallback
Васко Пиргов е един от първите, отишли на мястото на тежката катастрофа на АМ "Струма", при която загинаха 45 души. 
 
"Още не мога да осъзная това, което видях, това е шок. Тук бяха полицаи и пожарникари - никой не искаше да се обърне към автобуса, защото гледката беше потресаваща. Според мен причината за катастрофата първо е несъобразената скорост спрямо пътната обстановка. Изключвам версията за заспиване на шофьора", разказа пред Bulgaria ON AIR Пиргов.
 
Той не смята, че неправилно поставен знак е станал причина за фаталния инцидент. Допуска, че шумящата маркировка е бил чута от водача на автобуса.
Oще по темата
 
"Шофьорът е получил предупреждение, че влиза в друга лента. Движил се е с над 100 км/ч. Тътенът е от срязването на предна дясна гума и след това започва трагедията. Гумата се е разпаднала на парчета", каза още Пиргов. 
 
Според него става въпрос за неопитен шофьор. 
 
"Леко ръмеше, но от София дойдох за 25 минути. По това време на денонощието магистралата не е натоварена. Може би това го е затруднило, защото е друго, когато виждаш габаритите на колите отпред. Грешката на фирмата-превозвач - първият и последният автобус винаги трябва да имат връзка", подчерта очевидецът на катастрофата.
 
"Автобусът се врязва челно в мантинелата. Дизелът е трудно запалима течност. Най-напред сигурно са се задушили и са били леко омаяни, но е било фатално, защото няма време за реакция", посочи още Пиргов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Сульо - допълнение

преди 2 години

Сигурно има връзка със спирането на безиностанцията. Ако са вадели и слагали неща в багажното може да са разместили тубите и тогава да е потекло. Времето от спирката до катастрофата да е било достатъчно за получаване на опасна концентрация от бензинови пари.

104

Сульо

преди 2 години

Нямах намерение да пиша, но явно още има неразбрали. Запознати с действията на шофьорите по Турция предположиха, че се касае за туби с евтин бензин. По-късно се оказа, че има спирачен път и обгаряне още на първата мантинела. Това значи само едно. Имало е разлят бензин в багажното и пари, взривили се при първата искра от статично електричество. Шофьорът просто се е опитал да спре в дясната лента, но скоростта е била голяма и се е нанизал на мантинелата.

103

Логично

преди 2 години

Неопитен шофьор и превишена скорост.Това са причините за излизането от лентата и надяването на мантинелите.А причината за загиналите е пожарът на превозвани в багажното отделение силно запалими материали-вероятно бензин и/или спирт. Вероятно автобусът не е бил проверяван на митницата.Ако е бил,да се разбере какъв точно и колко е бил запалимият товар.

fallback