Общ преглед
Истинска трагедия се разигра на АМ "Струма" малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек. При пожар в автобус загинаха 45 човека.

Ето и цялата хронология:

Превозното средство е влязло в страната ни от Турция. Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час е катастрофирал.

Огнен ужас: 45 души загинаха при пожар в автобус на АМ „Струма“

Настанени в "Пирогов" са шестима, всички са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията.

Ранените при катастрофата с македонския автобус са приети в "Пирогов"

Сред жертвите при инцидента с автобуса на АМ „Струма“ има 12 деца. Шофьорът на автобуса е македонски гражданин. В него са пътували 52-ма души.

12 деца са загинали при инцидента с автобуса на АМ „Струма“

Катастрофиралият автобус е скъсал около 50 м мантинела в участъка на инцидента, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

"Виждаме мокър е участъкът. От самия автобус има скъсана над 50 м мантинела. Изказваме съболезнования към близките. Причините могат да бъдат много. Трасето е мокро. Този участък е с много голям наклон надолу. Вали от вчера така слабо. Не мога да кажа дали това е причината, но причините могат да бъдат много", заяви той.

Кметът на Перник: Катастрофиралият автобус е скъсал 50 м мантинела

Една огромна трагедия, която ни разтърси. Така определи инцидента с автобус на магистрала „Струма”, при която загинаха 45 души, премиерът Стефан Янев.

Янев за катастрофата на „Струма”: Огромна трагедия, която ни разтърси

Гледката е ужасяваща и не всеки може да я издържи. Аз такова нещо не съм виждал. Хората вътре са напълно изгорели. На въглен. Скупчени са. До момента не можем да кажем колко са на брой, нито кои са. Трябва да се идентифицират, каза каза вътрешният министър Бойко Рашков.

Рашков за катастрофата: Гледката е ужасяваща, такова нещо не съм виждал

Следствието за катастрофата на автобус на АМ „Струма“ е на много ранен етап. Засега се работи по две версии - човешка грешка или техническа неизправност, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Версиите за инцидента на АМ „Струма“ – човешка грешка или техническа неизправност

Силна експлозия е събудила пътниците в автобуса, който катастрофира тази нощ край Боснек на АМ „Струма“. Това е разказал един от оцелелите при инцидента македонски граждани на премиера на страната Зоран Заев. Пътната трагедия отне живота на най-малко 45 души.

Зоран Заев: Един от оцелелите ми каза за голяма експлозия в автобуса

Всички загинали в катастрофата на магистрала "Струма" са млади хора, заяви македонският външен министър Буяр Османи. Автобусът е превозвал туристи от Северна Македония, които са пътували за Скопие от Истанбул.

Османи: Всички загинали в автобуса-ковчег са млади хора, вероятно от Скопие

Днес и утре ще бъде извършена проверка на състоянието на автомагистрала "Струма" в участъка, в който стана трагедията с автобуса, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

"Ще бъде проверена пътната обстановка и състоянието на пътя. Ако се установят проблеми и има виновни, ще има и санкции", заяви тя

Комитова: Започва проверка на пътя, ако има виновни - ще бъдат наказани

"Този пътен участък не отговаря на условията за магистрала, поради което е с ограничение, различно от това на магистрала и с категоризация, различна от тази на магистрала. Той не отговаря на условия за наклон и един от завоите, като радиус, би трябвало да бъде по-малък", посочи съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов

Борислав Сандов: Хората се заблуждават, че това е магистрала

На всички нива с Република Северна Македония е създадена координация и се надяваме от разследването да научим онези уроци, които ще ни предпазят от подобни трагедии в бъдеще. Това каза премиерът Стефан Янев в съвместно изявление с прремиера на РСМ Зоран Заев, който е у нас във връзка с автобусната катастрофа, при която загинаха 46 души

Янев и Заев: Трагедиите са общи, в добро и лошо сме заедно

Гледката е страшна. От задното дясно стъкло са скочили от автобуса“, разказа секретарят на Областния съвет по сигурност на Перник Васко Пиргов. Той е бил сред първите, които са пристигнали на мястото на инцидента.

Свидетел на трагедията на АМ „Струма: Гледката е страшна

Най-малкият пътник в катастрофиралия македонски автобус е бил на 4 г. Това съобщава БГНЕС. Става въпрос за дете родено през 2017 г. Най-възрастният пътник е на 63 години. Той е роден през 1958 г. По-голямата част от пътуващите са родени между 1971 и 2004 г.

Пътниците от автобуса на АМ "Струма": Най-малкият на 4 г., най-възрастният на 63

Ключовият момент е получаването по най-бърз начин на биологичен материал от техните близки и роднини, за да идентифицираме всички жертви. Мисля, че вече започва в РСМ този процес. Случаят и при тях е с изключителен приоритет, заяви Борислав Сарафов, директор на НСлС

Сарафов: Чакаме биологичен материал, за да идентифицираме жертвите

ГЕРБ настоя за прозрачно разследване на инцидента на АМ"Струма" и президентът да поиска министерски оставки. Това обявиха на пресконференция от името на партията Десислава Атанасова и Александър Иванов.

От ГЕРБ поискаха министерски оставки заради трагедията на "Струма"

Правителството на Република Северна Македония обяви тридневен траур заради автобусната катастрофа в България, в която загинаха 45 души

Правителството на РС Македония обяви тридневен траур

Катастрофата с македонския автобус на магистрала „Струма“ е най-тежката в Европа за последните десет години, пише в свой материал АФП. От там припомнят и най-големите автобусни трагедии на континента за десетилетието.

Катастрофата на АМ "Струма" е най-тежката в Европа за последните 10 г.

Автобусът е в такъв вид, че не могат да се установят данни от техническото средство, което записва движението на автобуса - тахографа. Всичко е изгоряло. Това каза изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски

Изгорял е тахографът, който записва движението на автобуса
 

Коментари Напиши коментар

68

Алекс

преди 8 месеца

Ако Турция иска да съдейства,може да се установи колко литра бензин е имало в автобуса.Бензина в пластмасови туби е причина за трагедията.

67

Анонимен

преди 8 месеца

Защо никъде не се публикува информацията, че в автобуса е имало 30 хиляди пиратки , закупени от Турция? Защо трябва да четем тези неща от западните медии?

66

Анонимен

преди 8 месеца

Македонците щяха да празнуват, ако бяха загинали българи. Вие пък ден за траур. Много добре знам, аз съм македонка и знам настроенията. Българин да не си в макето.