Снимка: БГНЕС
fallback
Спорни здравни разпоредби и пълни паркинги изпразват хотели и къщи за гости по Черноморието. За това алармират от туристическия бранш. Голяма част от резервациите за септември от туристи от страни като Румъния, Молдова и Украйна, са отменени. Опасенията на чуждестранния персонал са, че ще бъде принудително ваксиниран, а това от своя страна води до недостиг на работна ръка, пише в. Монитор.
 
Павлин Косев, който е председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ), казва, че противоречивите заповеди на здравните власти у нас не са единствената причина за отменените резервации.
 
"Има колеги, спрели продажбите си на стаи заради пълни паркинги. Независимо че хотелският комплекс не е пълен, не се приемат туристи, тъй като капацитетът на паркинга не го позволява", поясни той и изтъкна факта, че докато преди години туристите са пристигали със самолети и автобуси, в момента пътуват със собствените си автомобили.
 
Той е на мнение, че така се стига до блокаж на стаите, които иначе стоят празни. Сред основните причини, поради които летовниците избират да пътуват индивидуално, са липсата на необходимост от PCR тест или ваксинация. Спазването на конкретни часове и гоненето на самолети също са едни от причините туристите да предпочитат пътуването с лични автомобили.
Oще по темата
 
Посетителите все пак си тръгват доволни от почивката си. Това се доказва и от пълните плажове, по които е почти невъзможно да се намери свободно място. 
 
Сянката на плажа по Северното Черноморие струва не повече от 5 лв. 
 
"Плажовете са пълни, морето е чисто, а туристите в по-голямата си част ги изпращаме доволни", каза Косев. Въпреки това тази година също представлява предизвикателство за хотелиерите, както и миналата, става ясно още от думите на Косев. 
 
Браншът е сериозно заплашен от липсата на кадри във всички сфери, тъй като част от служителите, пристигнали от чужбина, не желаят да бъдат ваксинирани - условие за работа, което често е обсъждано от здравните власти. 
 
Междувременно обаче африканци, работещи у нас през летния сезон, желаят да се имунизират именно в България, защото ваксинацията ще им излезе безплатно. Хора от бранша отчитат, че към момента им се налага да работят с току-що завършили гимназия служители без никакъв професионален опит, а често се отразява негативно върху качеството на предлаганите услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Владо

преди 2 години

Да се махат.

23

Шушумига

преди 2 години

Африканците се ваксинират, другите не щат, даже и бягат.Правете си изводите ...

22

1971

преди 2 години

Нашите алчни хотелиери все недоволни.

fallback