Снимка: БГНЕС
Туристите по Черноморието за денонощие изпиват количество алкохол колкото два басейна с олимпийски размери, пише "Телеграф".
 
В средата на август курортите на юг са пълни с хора, а стотици хиляди летовници консумират алкохол. Бирата и спиртните напитки се продават като топъл хляб. Най-голямо е изпитото количество бира на плажа и след него. 
 
Точна статистика за космическите количества алкохол, които се изпиват по морето, няма, а и не може да се направи такава. По приблизителни сметки, които са направени на база брой почиващи туристи, сочат, че по Южното Черноморие всеки ден се изпива поне един средно голям басейн с алкохол. Цифрите може да са стряскащи, но значитално са намалени в сравнение с минали години. Преди COVID кризата такова количество алкохол се изпиваше само за ден и само в Слънчев бряг, а сега същото количество е за цялото Южно Черноморие.
 
Разлика
 
Тази разлика идва от отсъствието на чуждите туристи, които идваха на "алкохолен туризъм" у нас и консумираха предимно твърдо гориво.
 
За разлика от тях българите пият значително по-малко или поне не се наливат до безпаметност. Родните турсти, които са основната част от почиващите по морето този сезон, не взимат участие и в добре известните организирани запои, наречени Bar Crowl. Затова и потреблението на алкохол, особено твърд, е спаднало чувствително, твърдят запознати. Стойностите на всекидневно изпитото си остават рекордни. Дори и най-порядъчните туристи си позволяват аперитив на вечеря, а много от тях дори и по два. Това означава, че средно на човек се пада минимум по 100-200 грама твърд алкохол, а бирите се броят отделно.

Класация
 
В морските курорти по неписано правило открай време най-много се пие бира, на второ място са водката и уискито. Бирата продължава да държи първото място. Забелязва се, че след COVID кризата водката и уискито отстъпиха второто място на ракията. Това отново е свързано с променения профил на туристите. Българите безспорно предпочитат ракията в комплект със салата пред всичко останало.
 
Обществена тайна е, че в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг пиенето отдавна се е превърнало в масов спорт. Там рядко ходят туристи, които са въздържатели. Това правило важи и след COVID кризата. През последните десетилетия курорта се сдоби със световна слава и стана меката на алкохолния туризъм.
 
В момента по Южното Черноморие почиват над 300 000 души. Цифрите показват, че ако всеки турист изпива дневно по една стограмка аперитив и по една бира, то дневно се харчат по 180 тона алкохол. Повечето почиващи обаче консумират поне двойно, особено когато питиетата са ол инклузив и никой не им брои чашките. Встрани от всякаква статистика остава тихото пиянстване по хотелските стаи в стил „битов алкохолизъм”.
 
На Север
 
По един басейн на денонощие изпиват и гостите на Варна и курортите около морската ни столица.
 
"Ако имаше начин, щяха да изпият не басейн, а цялото море", коментира ситуацията варненски експерт в туризма. Според бармани всеки гост в заведенията средно минимум на час изпива 100-200 грама концентрат и литър бира. Пресмятането на изпитите количества все пак е условно, но на всеки алкохолен турист край Варна за вечер (около 4 часа в бара) се падат средно по 10 грама концентрат на минута и по половин чаша бира. Някои обаче пият денонощно. В едно нощно заведение с около 200-300 места всекидневно се зареждат по около 20-30 кашона с концентриран алкохол, главно текила и водка, и поне 20 кега бира, разказват още работещите в бранша.
 
Сметки
 
Според проф. Стоян Маринов от варненската туристическа камара на територията на община Варна има регистрирана леглова база за 52 хиляди гости. При нейната пълна заетост средно 100 дни през активния летен сезон, това прави близо 5,2 млн. нощувки. От тях 20% са на деца и около 10% на трезвеници. Грубите сметки показват, че алкохол се консумира в останалите 70%, или около 3,5 млн. вечери. При употребата на минимум 100 грама твърд алкохол и литър бира на ден това означава, че през сезона се изпиват не по-малко от 350 тона концентрат и 3,5 млн. литра пиво. Което за ден е 3,5 тона алкохол и 350 000 литра пиво – количество, достатъчно да напълни един голям басейн. Като се има предвид обаче, че младата публика е преобладаващата и тя консумира поне по половинка до литър водка на ден и по 4-5 литра бира, сметките стават значително по-сериозни, или, че басейнът понякога ще се наложи да прелива. 
 
"Спокойно може да се приеме, че на Златните се пие двойно и тройно повече от средно изчислената минимална норма за Варна например", коментира проф. Маринов.
 
Бармани разреждат питиетата, за да може туристите да продължат да пият
 
"Алкохолът тук е евтин и чужденците пият като невидели", коментират барманите на север. "У тях си купуват 25 грама водка за 5 евро, а при нас за 100 грама в нощните дискотеки се плаща по 4-5 лева". Бармански и ресторантьорски летен трик у нас обаче е да се разрежда алкохолът на вече пияната клиентела. Така хем поръчките за консумация продължават през цялата нощ, хем клиентите се поддържат в кондиция, за да могат да продължават да се наливат до края на работното време. Това бе доказано и при внезапни проверки на Комисията за защита на потребителите, в които се установи, че в заведенията се предлага алкохол, чието градусово съдържание се разминава с обявеното на етикета.
 
Най-много трезвени туристи има в Албена
 
Тъй като Албена е предимно семеен курорт и навсякъде щъкат деца, то алкохолният туризъм е изключен. Предлаганите напитки в баровете към хотелите са предимно български - водка, мента, ракия, мастика, наливна бира, най-евтиното бяло и червено вино. В ресторантите на обяд и на вечеря се предлага по-качествено вино - пак българско, но в буренца и с няколко класи по-високо от бутилираното евтино вино. Туристите, които започват да се наливат още преди обед на плажа, основно са румънци, казват спасители. Те и затова предпочитат българското море  - заради неограниченото количество алкохол. Съседите ни предпочитат бирата - вземат си от бара по няколко пластмасови халби наведнъж, за да не се разкарват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase