Снимка: Pixabay
fallback
Нашествие на калинки по Северното Черноморие. Много хора са впечатлени от явлението, а специалистите смятат, че има просто обяснение.
 
"Напълно обяснимо е с каламитета на листната въшка. Във Варна толкова много листни въшки мисля, че имаше преди около 20 години, но не е нещо необичайно. И понеже най-големият враг и любима плячка за калинките са листните въшки, затова и тяхната популация се разви много бързо", обясни пред Нова тв д-р Антоанета Тончева, началник на общинското предприятие "ДДД" – Варна.
 
Не е необходима човешка намеса за възстановяването на биологичното равновесие.
 
"Биологичното равновесие се постига бързо. Като намалее храната или като изядат по-голямата част от листните въшки, те самите ще се пръснат, защото ще тръгнат да си търсят храна другаде", обясни д-р Тончева.
 
Според специалистите калинките по никакъв начин не са опасни за хората, а големият им брой е възможно да изчезне буквално за ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 години

Опитайте напръскване с прясно мляко за унищожение на листни въшки!

17

Анонимен

преди 2 години

До АнонименКалинките не са вреди животинки, напротив - полезни са, малките птички също са много полезни, защото унищожават вредители и по-големи птици като кълвача, който прочиства дърветата от вредители и т.н. В Азия си прочистват оризищата от вредители със стада патки, а не с химикали.

16

1

преди 2 години

До Анонимен 18 "Много добре щеше да е, ако д-р Тончева вместо думата,, каламитет'', на листните въшки беше използвала някоя нормална българска дума. От нея се иска да обясни на гражданите, а не да се прави на много учена" Има хубава българска дума за това "бедствие", а в случая с животинки - напаст. :))))

fallback