Снимка: БГНЕС
fallback

Няма никакво притеснение за хората, които са ваксинирани с партидата ваксини на "АстраЗенека", която беше спряна от европейски държави, нито има предложение за спирането й в Европа. Това каза на брифинг в Гоце Делчев здравният министър Костадин Ангелов, който посети местната болница.

"Това, което се случи в България, беше фатален изход при жена на 57 години, която беше ваксинирана предния ден с ваксина на "АстраЗенека" от друга партида и съвсем нормално е това, което направихме - да спрем ваксинацията с всички партиди, докато не се изясни ситуацията", поясни министър Ангелов.

Oще по темата

Костадин Ангелов посочи, че се разбира напрежението на хората в страната, но мярката е превантивна. "Този процес ще бъде задържан, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количество ваксини, няма притеснения, по-важна е сигурността на хората и това трябва да го гарантираме", допълни той.

"Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях, аз имам и мои близки, които са ваксинирани с ваксините на "АстраЗенека", каза още министърът на здравеопазването. Той призова хората да бъдат спокойни, тъй като това е ваксина, която е много позната на медицината и посочи, че подобен тип векторна ваксина е ваксината за грип и в света са направени много милиони ваксинации с тази ваксина.

"На пръв поглед няма причинно-следствена връзка между случая с починалата жена и ваксината, но трябва да се изчакат всички проби, които да потвърдят 100 процента това, добави министърът на здравеопазването. Едва тогава партидите с ваксината "АстраЗенека" ще бъдат освободени и ваксинационният процес ще продължи.
Електронният регистър за ваксинация ще заработи отново след излизане на резултатите по случая с починалата жена, на която е поставена ваксина", каза още Костадин Ангелов.

Очаква се пробите да излязат в сряда. След отваряне на системата всички записани до момента ще бъдат записани служебно от датите, когато процесът по ваксиниране ще продължи. Паралелно с това продължава ваксинацията по фази с наличните до момента ваксини, пазят се и вторите дози, с които се извършва реваксинация, беше посочено още на брифинга на здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

Анонимен

преди 3 години

Бъдете спокойни.................и да умрете защото се ваксинирали с Астра Зенека...........само ще станете част от статистиката!!!

136

Анонимен

преди 3 години

Ние сме спокойни ,ама вие нещо не сте - не можете да изпълните задачите дадени ви от евроатлантическите ви партньори.

135

Анонимен

преди 3 години

Вместо да си подаде оставката след като жената си погуби живота с избраната от него и подобните му ваксина, той призовава към спокойствие. Да се ваксинира публично с АЗ, но не пожелавам да му се случи неприятност.

fallback