Снимка: БГНЕС
fallback

До колко са сигурни и безопасни ваксините срещу COVID-19 коментира експерт.

"Няма нищо необичайно в това, че ваксината на "Модерна" все още не е одобрена. Това  показва сигурността на европейското законодателство и това че европейският регулатор се грижи за здравето и безопасността на гражданите в ЕС. Дискусиите продължават и днес се очакват нови срещи в различните работни групи и консултации с компанията производител са допълнително уточняване на последните детайли". Това заяви пред Нова тв професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.  

Oще по темата

По думите му забавянето на одобрението на ваксината не е свързано с нейната безопасност,  а с детайли касаещи броя на дозите във всеки флакон.  "Няма нищо притеснително в данните, които представи "Модерна" за ваксината си", категоричен е проф. Гетов.

"Всяко лекарство може да има нежелани странични реакции, включително и медикаменти, които се използват от години", посочи той и допълни: "По специално за ваксината на Pfizer и BioNTech най-притеснителното е така наречената реакция на свръхчувствителност. До момента има ваксинирани близо 2 милиона души по света, а алергичните реакции са само две".

По думите му, хора, които са алергични към химикали, храни, лекарства, насекоми, това може да бъде терена, върху който да се развие реакцията от ваксината. Според него, ако не приемат терапия хора със сенна хрема, например, и я чакат тя да отшуми сезонно, няма никакъв проблем да си сложат ваксината.

"В България имаме едва четири случая на реакция към ваксината, но те не са свързани с алергии.   Има сигнал за чувствителност на мястото на обождането, повишена температура и леко замайване. Сами разбирате, че някои хора са по-чувствителни към акта на самото инжектиране и при вида на иглата и спринцовката, и заради ситуацията, в която са поставени могат да получат  замайване", категоричен е проф. Гетов и категорично подчерта, че до момента данни за починали след ваксинацията няма, опровергавайки новините за жертви на ваксината, появили се през последните дни в медийното пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 3 години

Явно не е прочел клиничното изследване на бионтех safety and immunogenecity of two RNA-based covid-19 vaccine candidates. Така и не чух по телевизия и радио някакъв смислен коментар от някой който е чел и разбрал документа и разбрал последствията, и обясни защо точно ваксината е безопасна. Опасявам се че в българия няма специалист който да обясни документа и последствията на разбираем език.

30

Анонимен

преди 3 години

Последните години беше станало пренаселено с тежко дeбилизиpaни български сeляци по гръцките плажове. Тази година същите доброволно ще ни лишат от присъствието си! Гърците няма да пускат без ваксинация! Извадихме късмет!В Китен няма да искат ваксинация - 4***лгия до шия! Да им е сърце на място!

29

Еди

преди 3 години

Хохохо, който иксперт твърди че са напълно безопасни е иксперт шарлатан и роб на сат ан исти те. Т"ва вече не е сериозна наука. Как иксперте разбра че са напълно безопасни.Колко дълго време наблюдава хората след ваксинирането?

fallback