Снимка: БГНЕС
fallback

Созополското село Росен се вдигна на бунт заради двама уволнени учители от ромски произход. Родители и деца се събраха в двора на школото в четвъртък и поискаха оставката на директорката Антония Лазова,тъй като според тях неправомерно е освободила преподавателите.

"Учителите са г-жа Сияна Иванова и г-н Бойчо Бойчев. Те познават добре децата ни и сме доволни от тях. Г-жа Иванова е израснала в селото ни, всички я познаваме", споделиха пред "Труд" родителите, които също са предимно роми. Те обвиняват директорката в расизъм.

Недоволните вече са събрали над 300 подписа в подкрепа на любимите си учители. Началникът на РУО в Бургас инж. Виолета Илиева не бе открита за коментар по случая.

"Протестът не е заради двамата учители. Протестът е много по- голям, защото директорката въобще не знае какво прави. Да, вярно аз съм назначила въпросните двама учители. Единият е с образование НСА, а учителката е пълна отличничка трети курс в БСУ. Това са местни хора, всички ги познават. Учителката работи прекрасно. И двамата са роми, но какво от това?", коментира бившата директорка на училището Фани Черноглазова.

Тя се оплака още, че са заключили пред нея училището и не са я допуснали вътре, при положение че е работила 20 години в него като директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

До до Тросторъ

преди 3 години

О, жалко дребно расистче!Откъде зная, че са Източно-Православни Християни???От имената им - не Айше или Али - а, Сияна Иванова и Бойчо Бойчев!Всеки нормален родител се гордее с достиженията на децата си в училище!Аз съм Ортопед в Сиатъл, от стар български чорбаджийски род от Ст.Загора.Дали съм интелигентен и ерудиран човек, могат да определят хората с които се срещам и общувам!А, твоето IQ видимо е с температурата на тялото ти!

32

до 30

преди 3 години

Логиката ми е следната: директор, който е работил 20 г., се е нагодил според обстановката и е правил доста компромиси в професионален план, особено щом работи в село, пълно с циигани. Аз работя в системата и знам как се държат директорите с дългогодишен стаж и как оцеляват на поста толкова дълго време. А новите директори, ако са отговорни, се опитват да спазват професионалните стандарти. И неминуемо възниква конфликт между техните амбиции и инертността на системата, вкл. родители и ученици.

31

Анонимен

преди 3 години

Права е директорката , децата в региона ще започнат да се образоват взимайки пример от учителите им, а един ден няма да има роми които да се подписват под фалшивите фирми, какво ще ги правим тези грамотни роми претендиращи за законна работа при това и заплата ще искат.Ще сринат системата на месните работодатели които и данъци трябва да им плащат и офшорни фирми не могат да си направят.

fallback