Снимка: БГНЕС
fallback

Болниците в Североизтока солидарно ще понесат лечение на пациенти с коронавирус от съседни области. Това стана ясно от изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов при посещението му в Търговище. Така, ако има пик на пациенти с COVID-19 в Разград, те ще бъдат насочвани за лечение в Русе, съобщи Нова тв.

Oще по темата

От Шумен, където капацитетът е почти запълнен, допълнителните случаи ще бъдат насочвани към болнични заведения във Варна. По думите на проф. Ангелов в Търговище няма недостиг на легла или медицински персонал.

В областната болница в Търговище при нужда може да бъдат разкрити нови 58 легла за лечение на пациенти с COVID-19.

"Не виждам поводи за притеснения или някакъв тип допълнителни реорганизации. Напротив, ситуацията е достатъчно добре контролирана”, заяви проф. Костадин Ангеловa.

В момента в област Търговище има 302 активни случая на коронавирус. От тях са хоспитализирани 79 души. 49 са настанени в областната болница.

„Най-вероятно от днес ще започне да действа още едно отделение за прием на такива пациенти. То ще има ролята на триажно отделение, където ще престояват пациенти с клинична картина, но с недоказан PCR-тест. На всичките ни призиви за доброволци засега не се е отзовал никой”, обясни д-р Иван Светулков, директор МБАЛ „Търговище”.

"Силите на работещите в COVID отделенията в нашата болница са на ръба. Всички работят вече над възможностите си, но моралната отговорност, която имат, може би в известна степен ги мотивира”, коментира Татяна Петрова, гл. сестра МБАЛ „Търговище”.

Според данните на здравното министерство процентът на болни и карантинирани ученици в Търговище е 12%, а този на учители е 9%. Министърът обаче заяви, че училища в областта няма да се затварят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Факт

преди 3 години

Конституцията НЕ Е лист хартия, а път към несметно богатство.

30

САМО ФАКТИ

преди 3 години

Няма българин, който упражнява Конституцията и е беден.НЯМА ТАКЪВ!Говорим си само факти в момента.

29

Истината

преди 3 години

Ако искате да забогатеете в България... ако искате да сте уважаван човек...... научете Конституцията и я упражнявайте. Това е най-лесния път към БОГАТСТВОТО.Искате вила с басейн? Окей. Ако познавате Конституцията, ще я имате.Ако не... ще ядете фафли "Криско" и ще циврите, като малки к*рвички.

fallback