Снимка: БГНЕС

Не виждам повод за притеснения и допълнителна реорганизация, каза в Търговище министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той бе в региона по повод на повишената заболеваемост и се запозна на място със състоянието на здравните заведения, обслужващи пациентите с COVID-19 в областта.

В трите болници - в Търговище, в Попово и в Омуртаг, леглата за пациенти с коронавирус са 94. В момента заетите са 79. В МБАЛ-Търговище сега се лекуват 49 болни, настанени в "Инфекциозно отделение" и във Второ вътрешно отделение. "Има възможност за увеличаване на леглата на първия етаж на болницата с 20 - десет в урологичното отделение, което ще бъде преместено в хирургията, и десет в кожното отделение, което ще се измести в "Очно отделение".

"По десет легла допълнително са разкрити и в здравните заведения в Попово и Омуртаг", каза министърът. По думите му - при увеличаване на натиска и нуждата от болнично лечение могат да бъдат разкрити легла в Първо вътрешно отделение и в детското психиатрично отделение към МБАЛ-Търговище.

"В областта няма недостиг на легла, на медицински персонал, няма недостиг на консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Болницата разполага с достатъчно количество лични предпазни средства, консумативи и дезинфектанти, и нуждите й ще бъдат обезпечени чрез Националния логистичен щаб", бе категоричен министърът, съобщава БТА.

Съобщено бе, че в област Търговище активните случаи при медицинския персонал с положителни тестове са 28. Въпреки това, няма недостиг на кадри. Министърът благодари на лекарите и обясни, че и в момента болен лекар от хемодиализата продължава да консултира пациенти по телефона от болничното легло.

"Българските медици имат нужда от вас. Помогнете им, спазвайки мерките", призова проф. Костадин Ангелов.

 

Коментари Напиши коментар

104

Абе хора

преди 7 месеца

Един гледа кой да оплюе ,друг не вярвал....АБЕ ХОРА , проявете елементарен инстинкт за самосъхранение. Болниците са почти пълни , шегата свърши...Ако не ти твой близък е в опасност. Хора умират и не чакай да стигне до теб за да разбереш по трудния начин. ПРОСТО НЕКА СЕ ПАЗИМ - ВЗАИМНО. Няма друг начин.

103

Анонимен

преди 7 месеца

Погубиха народа заради пари - такива като тоя на снимката

102

Анонимен

преди 7 месеца

Ние ги спазваме мерките, а тоя защо е без маска. Единствените които не спазват мерките са щаба НОЩ и здравния министър, Гешев да ги арестува и сложи под карантина в ареста.