Снимка: БГНЕС
fallback

Увеличили са се жалбите на граждани, които се чувстват жертва на тормоз, заради кредити, взети по време на пандемията. За това обясни националният омбудсман Диана Ковачева пред bTV. Тя обясни, че трябва да се премахне фигурата на "вечния длъжник", която е без аналог в Европа - във всички останали държави няма риск да се наложи да връщаш пари до края на живота си.

Oще по темата

"Хиляди хора до края на живота си са преследвани без право да получат нов шанс и да започнат живота си на чисто", подчерта общественият защитник. Според нея е особено лесно човек да попадне в ситуация с бързи кредити, където не се проверява кредитоспособността на кандидатите, а след това много бързо скрити и недобре обяснени такси надуват задълженията до огромни размери.

"Като вечни длъжници тези хора се крият цял живот. Не работят на трудов договор, за да не им се удържа - това се отразява на правото им да получат пенсия. Не е редно да не се даде възможност тогава, когато обективно наистина не можеш да погасяваш своите задължения. нямат какво повече да ти вземат, но ти удържат пари даже от пенсията, когато си пенсионер - от пенсия 200 лв. ти удържат 50 и действително те тормозят, а с тези 50 плащаш само лихви, не остава за главницата", коментира още Ковачева.

Според нея налагане на абсолютна давност или приемане на Закона за личния фалит ще дисциплинира кредиторите, които ще знаят, че в рамките на 10 г. трябва да съберат вземанията си.

Ковачева призова за цялостен подход, при който се решават проблемите с вечния длъжник, защитата на поръчителите в изпълнителното производство и се поставят под контрол колекторските фирми и бързите кредити. Тя поиска КЗП да започне да следи общите условия на фирмите за бързи кредити, защото неравноправните клаузи в договорите падат в съда, но само за конкретния случай и се появяват в следващия договор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 3 години

Аз като разказвах преди десетина години на едни приятели в Америка че като вземаш ипотечен кредит залага и друг имот като обезпечение, ми казваха че не е възможно. Е в БГ е възможно.,за да вземат банките и обезпечение то ако нещо се случи и човека изпадне в невъзможност да изплаща. И имотите винаги ги продаваха на ниски цени и много често на близки до банковите служители лица. Що народ затрихаТОВА Е ЗАКОННО НИЩО ЧЕ В НОРМАЛНИЯ СВЯТ ГО НЯМА. А ЧОВЕКЪТ ДА ИМА ПРАВА ДА ПРОДЪЛЖИ ЖИВОТА СИ НЕ Е.

28

ггг

преди 3 години

Щом прави такива предложения, тогава нека парите да се връщат на кредиторите от бюджета.Защо ще задължават часно лице да извършва благотворителност?Пълна глупост.

27

Анонимен

преди 3 години

Нe вечният длъжник да се премахне, а тия пенсии от 200 лв и тогава вече хората ще могат да си връщат заемите, вие политиците сте виновни къде има 200 лв пенсия бе олигoфрeни прага за бедност в ЕС е 450 евро.

fallback