Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Населението в България продължава да намалява и застарява, а ражданията бележат спад. Това отчете вицето Марияна Николова на въпрос на депутата от "Воля" Кристина Таскова за демографската криза.

Още по темата

Тя обясни, че за демографската стратегия се използват данните на НСИ и последния готов отчет е за 2018 г. Тепърва щял да излезе този за миналата година.

И въпреки негативните резултати по отношение на средната възраст на населението и ражданията, имало и положителни тенденции.

Сред тях е намаляването на детската смъртност и като цяло на смъртността, задържането на средната продължителност на живота, подобряването на жизнения стандарт и качеството на живота и увеличаването на броя на браковете.

Николова обясни, държавата активно се грижи за семействата с малки деца. От 2021 г. се увеличавала еднократната помощ за първолаци от 250 на 300 лева, като при това ще отпадне и подоходният критерий.

Сега право на тази помощ имат само семействата с доход до 450 лева на член от домакинството. Предвижда се семействата с деца, записани в 8 клас също да получат помощ.

Отделно имало програми за улесняване на достъпа до пазара на труда на родители с малки деца, създаване на условия за заетост на родители, които си гледат децата вкъщи и поради тази причина не намират лесно работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase