Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Населението в България продължава да намалява и застарява, а ражданията бележат спад. Това отчете вицето Марияна Николова на въпрос на депутата от "Воля" Кристина Таскова за демографската криза.

Oще по темата

Тя обясни, че за демографската стратегия се използват данните на НСИ и последния готов отчет е за 2018 г. Тепърва щял да излезе този за миналата година.

И въпреки негативните резултати по отношение на средната възраст на населението и ражданията, имало и положителни тенденции.

Сред тях е намаляването на детската смъртност и като цяло на смъртността, задържането на средната продължителност на живота, подобряването на жизнения стандарт и качеството на живота и увеличаването на броя на браковете.

Николова обясни, държавата активно се грижи за семействата с малки деца. От 2021 г. се увеличавала еднократната помощ за първолаци от 250 на 300 лева, като при това ще отпадне и подоходният критерий.

Сега право на тази помощ имат само семействата с доход до 450 лева на член от домакинството. Предвижда се семействата с деца, записани в 8 клас също да получат помощ.

Отделно имало програми за улесняване на достъпа до пазара на труда на родители с малки деца, създаване на условия за заетост на родители, които си гледат децата вкъщи и поради тази причина не намират лесно работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

312

le6tan

преди 3 години

До RoТочно казано. Стига всички тука са се опитвали да се оправдават с липсата на пари в БГ. Българския народ с счупен от край време. За да се оправят нещата, всеки трябва да се изправи и да поеме своята част от теглото. Не да се скатават всички. Имаш дете - гледай го, пред блока ти е мръсно - изчисти го, съседа ти те нагрубява - обясни му, че това не е правилно. Гледайте повече навътре във вас самите - помисли как си постъпил днес с другите.

311

Ro

преди 3 години

Най-добрата ми приятелка забременя от тогавашното си гадже. Беше ужасно щастлива, но господинът щеше да умре от ужас. В резултат на това изчезна и се появи 8 месеца по-късно, защото събрал смелост да каже на майка си и тя го принуди да се държи поне прилично. Никакво желание няма да общува със сина си, прави го по задължение. Предпочита кифлите в Щутгард, въпреки че е на 30. Почти не познавам мъже, които да искат деца и изобщо семейство. Причините са много и са залегнали и в двата пола.

310

le6tan

преди 3 години

До анонимна 318Какво общо има феминизмът с гледането на деца? Жена-феминистка не може да гледа 2 деца ли? Ние не говорим за преди 100 год. в БГ, а за сега. Да не отваярме темата за съвременната бг жена, която има доста път да извърви, преди да може да се нарече феминистка. 90% от жените в БГ са все още в значителна част зависими финансово от мъжете си, което е тъжно, но си е изцяло проблем на жените. Ниско ниво на интелект, ниски цели в живота и лошо възпитание.

fallback