Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трябва да издирваме болни от COVID-19 преди да се влошат. Сега тежките случаи идват при нас, след като са се лекували безуспешно около десетина дни у дома с напътствия по телефона от личния лекар. Това съобщи пред "Монитор" изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Обикновено, когато пациент се обади на лекаря си, той му казва да пие парацетамол за сваляне на температурата. Два – три дни, след като тя не се повлиява, джипито му казва да вземе антибиотик. Така минават близо две седмици, през което време инфекцията напредва и хората идват в нашата болница в тежко състояние, разказа той и призова джипитата да изпращат веднага хората при специалист, ако се появи специфичната за инфекцията симптоматика.

Още по темата

По думите му, ако в голям град, като София, е по-трудно личните лекари да познават добре хората от пациентската си листа, то в по-малките населени места те следва да ги познават добре и да вземат по-енергично отношение, когато те им се обаждат с тревожна симптоматика.

Коронавирусът COVID-19 не е грип, който минава за около 10 дни, това заболяване протича над 28 дни, подчерта проф. Асен Балтов и призова да си останем вкъщи, тъй като в следващите 10-14 дни се очаква увеличаване на броя на инфектираните. По думите му това ще се дължи на дисциплинираните, които подмамени от хубавото време ще рискуват да се събират навън. Това не е хипотеза, вирусът вече витае във въздуха на София, заяви проф. Балтов.

България вече разполага с 15 хиляди дози хлорохин за активно лечение на COVID-19, съобщи пък по време на сутрешния брифинг на Оперативния щаб неговият началник генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Имаме съществени запаси от лекарства, над 16 хил. души могат да бъдат поети с пълни дози за лечение, каза той.

Ген.-майор проф. Мутафчийски допълни, че България е получила 15 тона медицински консумативи като размяна срещу храни за ОАЕ. Медицинските консумативи са в предпазни средства – маски, ръкавици и костюми.

Проф. Асен Балтов пък посочи, че с хлорохинът ще бъдат лекувани пациентите в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения и апаратна вентилаця. Той поясни, че тепърва ще се мисли алгоритъм, по който лекарството да достига до хората. По думите му то може да се прилага и в домашни условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase